El quart diumenge d’Advent, en vigílies de Nadal, els bisbes de Catalunya centren els seus escrits a parlar del Nadal, el naixement de Crist, com a misteri, festa, contemplació, il·lusió i gràcia i desitgen a tothom un Sant i joiós Nadal.
Mons. Jaume Pujol , arquebisbe de Tarragona, diu que davant el Nadal hi ha dues actituds: “una és entretenir-se en el que és secundari, contemplar els llums de les botigues, els regals, les possibilitats de viatges, l’espera de menjars suculents… L’altra és fixar-se en allò essencial, que és que ens ha nascut el nostre Redemptor, celebrar amb la família aquesta gran festa cristiana, gaudir del silenci necessari per adorar en el nostre cor Jesús infant i demanar-li que aprenguem la seva lliçó de senzillesa i de pau per a poder transmetre-la a totes les persones que ens envolten”.
El cardenal Joan Josep Omella , arquebisbe de Barcelona, ens convida a “contemplar el misteri de Nadal com a expressió de la humilitat de Déu”, anima les famílies a “col·locar el pessebre a casa seva” i demana que “la contemplació del naixement, com a Sant Francesc d’Assís, ens faci créixer el desig d’experimentar de forma concreta, viva i actual la humil grandesa de l’esdeveniment del naixement del Nen Jesús i el desig de comunicar la seva alegria a tots”.
Mons. Joan Enric Vives , arquebisbe d’Urgell, centrant-se en la cita bíblica «Hem vist com s’aixecava la seva estrella i venim a presentar al Senyor el nostre homenatge», afirma que Jesús “fou cercat, trobat i adorat pels Reis Mags, en nom de tots els pobles cridats a la fe, guiats per la llum de la raó i dels sentiments espirituals, fins a descobrir-lo present en la falda d’una Mare” i ens convida a anar decididament “a l’encontre del Senyor, per oferir-li el nostre homenatge, ple d’amor; per oferir-nos nosaltres mateixos, millor que coses, or, encens o mirra…”.
Mons. Agustí Cortés , bisbe de Sant Feliu de Llobregat, parla del sentit del Nadal, d’un Nadal autènticament cristià, de com si els cristians no tenim clar el que som o en dubtem “s’entendrà immediatament que els nostres gestos i les nostres paraules siguin estèrils”. A més, expressa que “allò més sorprenent de la nostra fe és que puguem afirmar que Jesús, el Fill de Déu, sigui un fruit, el fruit excels, de la humanitat, de la nostra humanitat” i acaba dient quina és la nostra identitat, la font de la nostra fecunditat: “La carn del Verb de Déu, el que va dir, va viure i va estimar; el que avui continua dient, vivint i estimant”.
Mons. Josep Àngel Saiz , bisbe de Terrassa, parla de dues obres de dos escriptors britànics: “El conte de Nadal”, de Charles Dickens, un clàssic que “contribuí de forma significativa a la restauració del Nadal com una època de celebració i festivitat en el Regne Unit i als Estats Units” i “La dona i la família”, de Gilbert Keith Chesterton, que ofereix unes reflexions sobre el Nadal que són d’una gran actualitat. A més, Mons. Saiz expressa que Nadal “és la festa de l’amor i de l’esperança perquè és la festa de Déu que es fa home per elevar els homes a la categoria de fills adoptius seus. És la festa de l’amor immens i incondicional de Déu”.
Mons. Romà Casanova , bisbe de Vic, expressa que Nadal “és el temps en què som convidats a treure el millor de nosaltres mateixos, a ser capaços de mirar més enllà de nosaltres i posar-nos en el lloc dels altres, volent que siguin ben feliços” i afegeix que “hem de ser capaços de treure el cor d’infant i de pobre que portem en el més endins i viure aquest nou Nadal amb una mirada nova i il·lusionada”.
Mons. Enric Benavent , bisbe de Tortosa, diu que Jesús “ha vingut a revelar-nos la gràcia i la veritat de Déu, el secret més profund del cor del Pare” i que qui contempla amb ulls de fe la bondat de Déu i el seu amor a l’home, que se’ns revela en el naixement de Crist, “descobreix que eixa gràcia amaga una força capaç de transformar el món, no amb armes ni amb el poder, sinó pel camí de l’amor”.
Mons. Salvador Giménez , bisbe de Lleida, demana a tots els cristians “que surti del més profund del nostre cor el desig de felicitat per als qui comparteixen la nostra vida i per a la resta del món; que no siguin paraules buides, sense sentit profund” i que distribuïm al nostre voltant “la bondat i la felicitat de Jesús”, compartint la “veritable felicitat del Nadal, no de paraula sinó des del sentiment ofert per Jesucrist”.
Mons. Francesc Pardo , bisbe de Girona, afirma que el Nadal “ens fa reviure intensament l’experiència de Déu, que en Jesús se’ns ha fet proper, un de nosaltres, i així ens ha mostrat el seu rostre i la seva bondat”, ens anima a viure aquests dies “amb intensitat, en família, amb joia”, però també a viure’ls “si et trobes sol, preocupat, desanimat, enyorat… perquè precisament Jesús ha nascut per tu” i a no oblidar-nos d’acostar-nos “a Betlem, al pessebre, que avui és a la celebració de la Missa, perquè hi trobaràs el Senyor”.
I Mons. Xavier Novell , bisbe de Solsona, continua amb la seva sèrie d’escrits sobre l’acolliment dels divorciats i proposa acollir les persones divorciades en nova unió civil i ajudar-les a posar la seva vida davant de Crist i a viure-la segons l’Evangeli “a través d’un acompanyament que els ajudi a créixer en la fe i a discernir la pròpia situació canònica i les seves conseqüències”.

Poden trobar les glosses senceres a la pàgina web de cada diòcesi:
Barcelona: https://www.esglesiabarcelona.cat/cartes-dominicals/
Girona: http://www.bisbatgirona.cat/bisbat.php?idm=1&subpagina=1&subseccio=4&c_categoria=1&fitxa=3
Lleida: http://www.bisbatlleida.org/documents/bisbe
Sant Feliu de Llobregat: http://www.bisbatsantfeliu.cat/bisbe.php?id=1
Solsona: http://bisbatsolsona.cat/bisbe/documents/
Tarragona: http://www.arquebisbe.arquebisbattarragona.cat/category/4vents/
Terrassa: http://bisbatdeterrassa.org/diocesi/bisbe/cartes-dominicals/
Tortosa: https://bisbattortosa.org/paraules-de-vida/
Urgell: http://www.bisbaturgell.org/index.php/ca/el-bisbe-durgell/la-veu-del-bisbe
Vic: http://www.bisbatvic.com/full.htm

Barcelona, 22 de desembre de 2017

Font : Gabinet d’Informació de l’Església a Catalunya