Data: 22 de març de 2020

Escric aquesta glossa setmanal confinat al Palau Episcopal, després d’haver suspès totes les activitats diocesanes, demanat a tots els rectors la suspensió de totes les celebracions i activitats, dispensat a tothom del precepte dominical i constatat que hi comencen a haver casos de contagiats als pobles grans de la nostra diòcesi. En aquest context, us adreço unes paraules senzilles de conhort, de consell i de proposta, inspirades en les paraules de Jesús –No tingueu por!-.

Un conhort. Aquesta és una de les frases que Jesús repeteix quan els deixebles estan aterrats davant la tempesta o la persecució. Enmig del pànic generalitzat provocat per l’epidèmia del coronavirus escoltem com el Senyor ens diu, també a nosaltres: no tingueu por! No és una invitació a la inconsciència, és una invitació a la confiança en Ell. Quan Jesús conhortava els deixebles amb aquestes paraules no els estava dient que no era real la tempesta o la seva mort en creu. Quan els deia –no tingueu por-, els mostrava que ell podia calmar la tempesta i podia ressuscitar d’entre els morts. No hem confiat en el Senyor tota la nostra vida? No sabem que ell té cura de nosaltres? No tenim experiència que ell treu bé del mal? Doncs, no tinguem por!

Un consell. No estem davant d’una “pesta”. El problema, com tots sabeu, és un contagi massiu de la població en risc i el col·lapse dels hospitals. Per això, hem de complir el confinament, única mesura realment eficaç per evitar l’explosió exponencial de l’epidèmia.No estem confinats per por sinó per caritat. No tinguem por, tinguem caritat! Quedem-nos a casa per caritat! Encomanem-nos des d’allí al sant votat de cada poble. Només recordo els d’algunes parròquies de referència per si no en teniu de propi i perquè n’hi ha que, fins i tot, en tenen dos: sant Isidori, sant Roc, santes Espines, sant Sebastià, sants Celdoni i Ermenter, Mare de Déu del Claustre, sant Marc i Mare de Déu de Queralt. Com hem de tenir por amb tants insignes exemples i protectors?

Una proposta. Estem sense sagraments i sense comunitat, però no tinguem por: el Senyor va quedar-se amb nosaltres també en la seva Paraula i en tot aquell que ens necessita. No estem lluny de Jesús en aquest temps de confinament si dediquem cada dia una estona a llegir en clau orant la Paraula de Déu i a tenir cura dels qui estan amb nosaltres o, per telèfon, dels qui estimem i ens necessiten. No tenim por quan preguem i quan tenim cura dels altres perquè quan ho fem estem amb el Senyor. Aprofitem aquest temps per intensificar la vida espiritual a través de l’oració i la caritat. Trobem un temps per a cada cosa, aprofitem tot allò de bo que ens ofereix internet, però no us oblideu que amb la Bíblia i el telèfon no tenim por.