Data: 21 de març de 2021

Aquest diumenge passat feia visita pastoral a la parròquia de Santa Maria de Sorba. Després de la missa, es feu públic el treball de la cura, la identificació i la datació de les restes òssies atribuïdes a sant Eudald, màrtir, trobades en l’excavació del subsòl de l’antiga sagristia de l’església parroquial, ja fa més de quaranta-cinc anys.

El resultat de l’estudi ens reporta dades molt interessants per a la història del cristianisme a la nostra diòcesi: es tracta d’un home, d’uns 40/50 anys d’edat, del segle IV ó Vd.C. Així, doncs, la datació del Martyrium –espai sepulcral- vers el segle VI-VIId.C. es veu reforçada i fins revisada a la baixaper la datació de les relíquies que conté. La presència del cristianisme a la nostra diòcesi ja no se situa en l’època visigòtica sinó al final de l’imperi romà. Podem dir que les nostres arrels cristianes són simultànies a les de Girona (Sant Feliu) i a les de Barcelona i Terrassa (Sant Cugat).Qui sap si el nostre màrtir Eudald fou també dels de la darrera persecució romana (Dioclecià 303 d.C)? No serà que en la fe, som pares i no fills de Ripoll, on es veneren també les seves relíquies?

El dia de la meva ordenació episcopal convocava a tots els diocesans a l’obra de l’evangelització més gran, mai vista a la diòcesi, des que la nostra terra fou evangelitzada durant el primer mil·lenni. Aleshores pensava en l’arribada de la fe, procedent de Tarragona i de Tolosa de Llenguadoc, pels volts dels segles VI, VII i VIII, com testimoniaven el Martyrium de Sorba i les esglésies preromàniques del Berguedà. El que no m’imaginava és que aquesta terra ja fos evangelitzada el segle IV.

Us comparteixo aquesta descoberta, sobretot, per mirar cap al futur. Més de 1600 anys de fe cristiana a casa nostra, ens ha d’esperonar a la nova evangelització.

Ho deia als feligresos joves de Sorba i ho repeteixo a tots els de la diòcesi en el dia del Seminari i a les portes del primer recés d’Effetá a casa nostra:la millor veneració al protomàrtir antiquíssim, Eudald, és llençar-nos a l’evangelització, plantejar-nos la vocació i respondre-hi amb generositat. Somniem! Que aquesta terra, mil·lenni rere mil·lenni, sigui terra de sants!