Data: 20 d’agost de 2023

Estimats diocesans:

Vivim una profunda descristianització de la societat. En aquest context, tot cristià ha de preguntar-se com pot contribuir a tornar a encendre la flama de la fe al cor dels homes. L’evangelització només pot ser duta a terme amb èxit per persones que, enamorades profundament de Déu, donin testimoni entusiasta a favor seu amb les paraules i els fets. Hi ha entre nosaltres una passió per la missió? No ens hem conformat a lamentar-nos per la situació de decadència que viuen les nostres parròquies i comunitats? Això és el que el papa Francesc anomena “pessimisme estèril”: lamentar-se per com està de malament el món i l’Església sense descobrir-hi un repte i una oportunitat per anunciar Crist (EG 84-86).

Hi ha moltes persones que esperen el nostre testimoniatge, que van perdudes i sense rumb, que voldrien trobar plenitud a la seva vida. A tots ells hem d’anunciar que Jesucrist és la resposta que busquen, la llum que necessiten, la font que sacia i omple el cor humà. El nostre món occidental s’assembla cada cop més a un desert, pel qual resulta difícil transitar. Advertim amb dolor com les persones es van allunyant de la fe i van perdent el rumb i que, quan es perd el sentit de Déu, cauen molts valors, es deshumanitza la societat i es degrada la mateixa creació. Nosaltres no ens podem conformar amb la descristianització que viu la nostra societat. Ens ha de fer mal cada home i dona de la nostra terra que desitja trobar una llum i no l’assoleix. Units a tota l’Església, sentim el deure de conduir-los fins a la font, que és Jesucrist. Amb sant Pau podem repetir: el Senyor “m’ha concedit la gràcia d’anunciar als pagans les insondables riqueses de Crist” (Ef 3, 8).

Cadascun dels batejats hem rebut la gràcia de ser elegits per proclamar Crist, malgrat les nostres debilitats i la nostra pobresa. Hem de reconèixer com un do extraordinari de Déu haver estat elegits i enviats; és un do que vam rebre el dia que vam ser batejats. Aquest dia ens vam incorporar a una missió que té el seu origen en Déu Pare i que ens arriba a nosaltres. No hem de témer la nostra petitesa, la manca de mitjans ni les dificultats que trobem. Som deixebles de Jesús enviats a proclamar el seu nom amb la força de l’Esperit Sant.

(De la conferència “De l’enviament de Crist a l’enviament del cristià” pronunciada a Solsona, 12-6-2023)