Tarragona acull el dijous 9 de març l’acte de presentació de l’agenda 2023 de Catalonia Sacra i Dertosa Sacra*. Aquesta iniciativa, única en el camp del patrimoni cultural, oferirà des d’ara fins a finals de novembre més d’una trentena de visites guiades, itineraris i conferències… en 15 comarques de Catalunya i una al País Valencià. La iniciativa, impulsada pels deu bisbats amb seu a Catalunya, vol ensenyar, explicar i donar a conèixer la riquesa, diversitat i qualitat del patrimoni cultural d’arrel religiosa d’arreu del territori. L’acte en el qual es donarà a conèixer tota la programació 2023 es farà al claustre del Centre Tarraconense El Seminari. L’acte estarà presidit pel bisbe de Lleida i president de Catalonia Sacra Mons. Salvador Giménez.

Per ajudar a visualitzar les múltiples actuacions que l’Església fa per a conservar i fer accessible el seu patrimoni cultural, l’acte s’iniciarà a les 11.30 h amb una visita guiada a la Capella de Santa Tecla la Vella, situada darrere de l’absis de la catedral i que ha estat inaugurada recentment. Ara, després d’unes intervencions que han durat 3 mesos, la capella i el seu jardí exterior tornaran a ser visitables. Santa Tecla la Vella va ser el cementiri de la ciutat fins al segle XIX quan es va reconvertir en un jardí arqueològic romàntic i, darrerament havia estat destinat a espai per a les reserves de lapidari.

Catalonia Sacra és una iniciativa nascuda l’any 2012 que vol dinamitzar el patrimoni cultural de l’Església i ajudar a la seva gestió. La seva feina es tradueix en accions de divulgació cultural, com aquesta agenda que es presenta ara i que arriba a la tretzena edició, en jornades de formació, o bé en l’organització de la Xarxa d’Esglésies de Catalonia Sacra, un treball coordinat d’esglésies amb alt valor patrimonial que treballen conjuntament per millorar l’atesa al visitant i la seva pròpia gestió.

* Dertosa Sacra és la denominació del projecte Catalonia Sacra en l’àmbit del Bisbat de Tortosa.