Data: 21 de febrer de 2021

Dimecres passat iniciàrem el temps de Quaresma i voldria que la comencéssim reflexionant el missatge del papa Francesc d’enguany, titulat “Quaresma: un temps per a renovar la fe, l’esperança i la caritat”.

El Papa ens invita a viure les tres virtuts teologals a través de les pràctiques quaresmals de sempre: el dejuni, la pregària i l’almoina. Pràctiques més que conegudes, però que ens proposa de viure-les,en aquest temps difícil de pandèmia, de manera diferent.

El dejuni viscut com a experiència de privació. Ens demana de practicar el dejuni com una ocasió per a viure en senzillesa de cor, perquè ens porti a descobrir de nou el do de Déu i a comprendre la nostra realitat de criatures que trobem en Ell la nostra realització. Ens convida a fer una experiència de pobresa acceptada, d’acumulació d’amor rebut i compartit. El dejuni contribueix a estimar Déu i el proïsme, és a dir, a “centrar l’atenció en l’altre considerant-lo com a un mateix”.

La pregària viscuda com “l’aigua viva” que Jesús dona a la Samaritana. Ens cal el silenci i el recolliment de la pregària per trobar aquella llum interior que il·lumina els desafiaments i les decisions de la nostra missió. El recolliment en la pregària ens porta a la intimitat amb el Pare i a la descoberta de la seva tendresa. Allò que ens estimula a tenir esperança.Viure en Jesucrist, testimonis del temps nou, en el qual Déu “fa que tot sigui nou”(Ap 21, 1-6), “sempre a punt per a donar a tothom qui us demani raó de la vostra esperança”.

Viure una Quaresma fent caritat vol dir que calque tinguem cura dels que es troben en condicions de patiment, abandonament o angoixa a causa de la pandèmia de Covid-19. Ens trobem en un moment incert sobre el futur, però som convidats a recordar i viure aquesta paraula: “No tinguis por, que jo t’allibero” (Is 43, 1). Oferim una paraula de confiança perquè l’altre senti que Déu l’estima com a un fill.

Com ens diu el Papa: vivim aquesta Quaresma com una etapa de la nostra vida on ens ajudem a creure, esperar i estimar, començant per un mateix per poder sortir a l’encontre de l’altre, germà nostre. Un temps de conversió, per a compartir els nostres béns, per ajudar-nos a reconsiderar, en la nostra memòria comunitària i personal, la fe que ve de Crist viu, l’esperança que és animada per l’alè de l’Esperit Sant i l’amor, font inesgotable del qual és el cor misericordiós de Pare.

Llegim el missatge de Quaresma del Papa, que trobarem arreu i també a la web del bisbat.