Data: 10 de maig de 2020

Tots tenim ganes de tornar a la normalitat de la vida social, que el confinament ha alterat. La vida eclesial, en la seva dimensió comunitària i de relació social, ha sofert un trencament. El viu desig de retornar a la normalitat de la vida eclesial és compartit per tots nosaltres.

No podem pensar en un retorn a la normalitat de la vida eclesial de manera immediata i plena. Hem de fer aquest retorn de manera progressiva. Les autoritats sanitàries parlen de fases i de diferents àrees i velocitats en aquest retorn a la normalitat. A hores d’ara, divendres 8 de maig a les 12 h del migdia, encara no podem saber si el nostre territori diocesà entrarà, en tot o en part, a la fase 1 de la desescalada, que permetria, si no hi ha contraordre, les nostres celebracions catòliques amb un aforament del 30% i amb unes mesures sanitàries i higièniques, que els responsables de les comunitats explicaran i aplicaran. Sigui com sigui, en una data o en una altra, entrarem en aquesta fase, que ens portarà a d’altres fases, recuperant gradualment la normalitat.

El que sí que hem de fer tots nosaltres és estar atents a les indicacions organitzatives i higièniques que se’ns demanen. Hem de ser curosos i respectuosos amb el que se’ns indica per al bé de tots. La responsabilitat personal de cada un de nosaltres és clau per a poder sortir-nos d’aquesta pandèmia que ens assota. Els rectors de les parròquies i els responsables de les comunitats tenen l’obligació de pensar i preparar tot el que sigui necessari per a una bona gestió del culte cristià en aquestes circumstàncies. Demano a tothom, assenyaladament als qui per edat i salut ho puguin fer, que es posi en contacte amb els rectors i responsables a fi de preparar convenientment l’acolliment i la celebració, dins dels paràmetres que se’ns demanen per poder retornar al culte cristià en les esglésies, amb la participació dels fidels.

Seran indicacions que han de donar resposta a aquestes qüestions referides al temple i a la celebració: Com hem d’entrar? Com i on hem de seure? Com podem participar? Com hem de combregar? A l’hora de sortir, com ho hem de fer? On i quan podrem deixar la nostra aportació de la col·lecta de la missa?

L’obligació del precepte de la missa no afecta als qui no els és possible de participar-hi. M’atreveixo a suggerir a les persones de risc, gent gran i malalts, que considerin la possibilitat de quedar-se a casa en aquestes fases de retorn a la normalitat. Poden continuar amb la celebració de la missa per diversos mitjans de comunicació. El mateix he expressat als sacerdots que per raó de edat o malaltia són persones de risc, avaluïn també la conveniència o no de la celebració de la missa amb participació de fidels; en cas de celebrar-la, han de cercar col·laboracions com, per exemple, ministres extraordinaris per a l’administració de la comunió.