Del 21 al 27 de gener del 2024 tindrà lloc la VIII Setmana de la Bíblia, que va precedida pel Diumenge de la Paraula de Déu, jornada instituïda des de 2019 pel papa Francesc per tal de ser celebrada el III Diumenge de durant l’any (enguany, diumenge 21 de gener). El lema d’aquesta edició és “Manteniu-vos ferms en la meva Paraula” (Jn 8,31).

Durant la Setmana de la Bíblia, en moltes parròquies, escoles i comunitats cristianes s’organitzen activitats orientades a fomentar la lectura i el coneixement de l’Escriptura, instrument fonamental en la revelació de Déu i en la relació del creient amb ell. Es poden consultar tots els actes programats al web www.setmanadelabiblia.cat.

Com a novetat d’enguany destaquemdues visites culturals que es fan el dimecres 24 de gener. D’una banda, la visita a la basílica de la Sagrada Família, guiada per la Dra. Rosa Ribas, directora del Centre Internacional d’Estudis Avançats Antoni Gaudí; de l’altra, al Museu Episcopal de Vic, la visita Animals bíblics en l’art medieval, a càrrec de Marc Sureda. L’arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, Joan Planellas, participarà en la pregària ecumènica que es farà el dimecres 24 de gener, a les 19 h, a la parròquia de Santa Maria de Falset.

La celebració de la Setmana de la Bíblia a casa nostra és patrocinada per la Conferència Episcopal Tarraconense i promoguda per l’Associació Bíblica de Catalunya, el Centre de Pastoral Litúrgica, l’Editorial Claret, Ràdio Estel, Catalunya Cristiana, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i l’abadia de Montserrat.

Per tal de difondre la Setmana de la Bíblia i que s’organitzin activitats, celebracions, cursos que ajudin a animar bíblicament la vida de les comunitats s’ha editat un cartell, que els bisbats fan arribar a les parròquies i comunitats. També es pot descarregar al web de la Setmana una nova carpeta, en format digital, de la col·lecció Llegir la Bíblia en grup. Es tracta de la corresponent a l’Evangeli de Sant Joan.

AGENDA D’ACTES

Agenda Setmana de la Bíblia

Barcelona

El dilluns 22 de gener, a les 16.00,el biblista Armand Puig parla sobre La gènesi de laBíblia Catalana Interconfessional. Es pot visualitzar a www.setmanadelabiblia.cat.

El dilluns 22 de gener, a les 19.00, a la Sala Sant Jordi de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, taula rodona L’ànima en la Bíblia, a càrrec de Jordi Cervera, frare caputxí i biblista, i Rodolf Puigdollers, pare escolapi i biblista.

Moderats per Mar Pérez, biblista i patrona de la Fundació Joan Maragall.
(Activitat coorganitzada entre la Fundació Joan Maragall i l’Ateneu Universitari Sant Pacià).

El dimarts 23 de gener,a les 16.00, reflexió del biblista Agustí Borrell: Comentari sobre l’evangeli de Marc. Es pot visualitzar a www.setmanadelabiblia.cat.

El dimecres 24 de gener, de 10.00 a 11.30, visita a la basílica de la Sagrada Família, guiada per la Dra. Rosa Ribas, directora del Centre Internacional d’Estudis Avançats Antoni Gaudí. Entrada gratuïta. Cal inscripció a www.setmanadelabiblia.cat(Grup limitat a 30 persones).

El dimecres 24 de gener, a les 17.45, webinar Com ensenyar la Bíblia avui?, a càrrec de fra Jordi Cervera, frare caputxí, professor d’assignatures bíbliques a la Facultat de Teologia de Catalunya, i Ignasi Roviró, professor d’estètica de la Facultat de Filosofia de Catalunya.

Videocàpsula Com treballem els Evangelis a l’Escola Cristiana?, a càrrec del P. Joan Morera sj, biblista i col·laborador al portal Pregaria.cat

El dissabte 27 de gener, a les 18.30, a l’església de Santa Maria del Taulat i Sant Bernat Calvó de Barcelona, Presentació de l’Evangeli de Marc, a càrrec de Mn. Jaume Fontbona, professor de Teologia a la Facultat de Teologia de Catalunya.

Lleida

El dijous 25 de gener, a les 18.00, lectura artística i bíblica sobre El tríptic de Sant Pere de l’església de Sant Llorenç de Lleida, a càrrec de Montserrat Macià, historiadora de l’art, i de Mar Pérez, teòloga biblista.

Sant Feliu de Llobregat

El 21 de gener, Diumenge de la Paraula, a les 12.00, Missa del Diumenge de la Paraula amb l’entronització de la Bíblia a la catedral.

El 21 de gener, Diumenge de la Paraula, a les 18.45, Vespres des de Montserrat

El dimarts 23 de gener, de 18.30 a 19.30, a la basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès, presentació i lectura comunitària del llibre d’Ester (Antic Testament), amb la participació de la professora María Luisa Melero.

El dimarts 23 de gener, a les 20.30, xerrada ecumènica en línia Manteniu-vos ferms en la meva Paraula (Jn 8,31)amb el P. Antoni Pou (monestir de Montserrat) i Jonatan Mega (pastor de l’Església evangèlica de Germans de Mataró). Inscripcions: [email protected].

El divendres 26 de gener, a les 19.45, a la parròquia de Santa Eulàlia de Pallejà, aprofundiment en el text bíblic Manteniu-vos ferms en la meva Paraula (cf. Jn 8,31).

El dilluns 29 de gener, a les 18.30, a la capella del Santíssim de la parròquia de Sant Pere de Gavà, reflexió bíblica organitzada pel Grup de Bíblia Ecumènic.

Tarragona

El dilluns 22 de gener, a les 19.00, al Museu Bíblic Tarraconense, conferència de fra Bernat Folcrà sobre La “Haggadah” de Poblet.

El dimarts 23 de gener,ales 19.00, al Museu Bíblic Tarraconense, Pilar Casals parla sobre Egipte a l’Antic Testament.

El dimecres 24 de gener, a les 19.00, a la parròquia de Santa Maria de Falset, pregària ecumènica Manteniu-vos ferms en la Paraulapreparada conjuntament per les comunitats catòlica i ortodoxa de la UPA del Baix Llobregat i el Secretariat diocesà d’Animació Bíblica. L’acte compta amb la participació de l’arquebisbe Joan Planellas.

Terrassa

El dijous 18 de gener, a les 21.00, a la parròquia de la Puríssima de Sabadell, aprofundiment bíblic amb lectura i reflexió del Càntic d’Anna (Primer llibre de Samuel 2,1-10), a càrrec de Jaume Balalteu, secretari de l’Associació Bíblica de Catalunya i professor a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona

Tortosa

El dilluns 22 de gener, a les 20.00, a la parròquia Mare de Déu dels Dolors de Tortosa, conferència Al cicle B ens guia l’evangelista Marc, a càrrec de Josep-Lluís Arin Roig, vicari general.

Vic

El dimecres 24 de gener, a les 17.00, al Museu Episcopal de Vic, visita guiada Animals bíblics en l’art medieval, a càrrec de Marc Sureda.

Font: Catalunya Cristiana