Data: 27 de desembre de 2020

Enmig d’aquest ambient de pandèmia, el papa Francesc ens parla de sant Josep, com a model de persona que sense protagonisme serveix els altres, exercint la paciència, la bondat i el servei humil.

S’inicia un any especial dedicat a sant Josep que acabarà el 8 de desembre de 2021. Hi dona inici amb la carta apostòlica “Patris corde”, amb motiu del 150è aniversari de la declaració com a patró de l’Església universal, feta pel beat Pius IX.

Francesc comença la seva carta dient: “Amb cor de pare: així va estimar Josep a Jesús, anomenat als quatre Evangelis “el fill de Josep””. Destaca que sant Josep fou “l’home que passa desapercebut, l’home de la presència diària, discreta i oculta”, que es troba en la segona línia, com tantes persones avui que fan un bé als altres en aquest estil:  pares, mares, avis;  i amb el covid: metges, infermers i infermeres, netejadores, voluntaris, preveres, religioses, que treballen per pal·liar tant dolor en els malalts i en la societat. I subratlla set aspectes de sant Josep com a pare.

L’estimació i la tendresa. Sant Josep és estimat per tota l’Església, especialment per molts sants i santes, com santa Teresa de Jesús. Nombroses congregacions i institucions estan sota el seu patrocini, com tots els seminaris. El poble fidel es dirigeix a ell amb gran pietat i li ha dedicat altars a la majoria de parròquies. Jesús va veure la tendresa de Déu en Josep.

L’obediència i l’acollida. Josep és un exemple d’obediència a Déu. Amb el seu “fiat”, salvà Maria i Jesús i ensenyà el seu Fill a “fer la voluntat de Pare”.Josep és, també,“un pare en l’acollida”, perquè “va acollir Maria sense posar condicions prèvies”.La vida espiritual de Josep no «mostra una via que  explica, sinó una via que  acull «.

El coratge creatiu i el treball. No foren poques les dificultats que va haver d’afrontar –arribada  a Betlem buscant posada, la persecució d’Herodes, la fugida a Egipte… -. No li va mancar la capacitat i determinació per trobar una sortida en cada atzucac.Sant Josep, alhora, ésel fuster que treballa per mantenir la seva família en el dia a dia. És el patró dels treballadors i mostra com el treball dignifica la persona.

Finalment, Sant Josep és l’home que està a l’ombra.Fou com l’ombra del Pare celestial per a Jesús, tenint cura d’ell. Va aprendre a ser pare, donant-se a Jesús i se’n va fer càrrec amb responsabilitat i confiança.

L’objectiu de la carta, ens diu el Papa, “és que creixi l’amor a aquest gran sant, per a ser impulsats a implorar la seva intercessió i imitar les seves virtuts, com també la seva resolució”. Us convido, doncs, a pregar a sant Josep, mirant la seva figura en el nostre pessebre. Us demano també d’imitar-lo, especialment tenint cura dels infants i les persones grans, en aquests dies de Nadal i durant tot el nou any.