La pandèmia de la Covid-19 a Catalunya i el confinament han portat a situacions excepcionals i doloroses. Però també històries de solidaritat i humanitat úniques. Les persones d’Església n’han protagonitzat moltes i ara queden recollides en un documental. Església confi(N)ada és documental d’Animaset dirigit per la periodista Laura Mor, realitzat íntegrament durant el confinament, que explica aquesta experiència única: com ha viscut l’Església a Catalunya el confinament i què significa ser cristià en temps de coronavirus.
El documental s’estrenarà aquest diumenge 31 de maig a les 13.00 h a 8TV i a través de la plataforma digital de La Vanguardia.
La presentació virtual a través del web d’Animaset serà aquest divendres dia 29 de maig a les 18.00 h. En la presentació intervindrà part de l’equip d’Animaset que ha realitzat el documental durant el confinament, la directora i guionista Laura Mor, el guionista Jordi Llisterri i el productor executiu Jordi Roigé. També parlaran de la resposta de l’Església durant el confinament el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, P. Eduard Rey, caputxí, i el vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Mn. Norbert Miracle, i tancarà l’acte el president d’Animaset, P. Màxim Muñoz, claretià.
En el documental, a través de diversos clips i el recull d’imatges domèstiques, es mostra com han reaccionat aquestes setmanes les comunitats de religiosos, les parròquies, els serveis solidaris de l’Església, les escoles cristianes, els serveis religiosos sanitaris o les famílies cristianes des de casa. També es recullen imatges de la celebració de la Setmana Santa des de casa a diferents poblacions catalanes.
El relat del documental aporta les reflexions de personalitats d’Església i de persones que han viscut la pandèmia a primera línia als hospitals, també des de l’Església aporten la reflexió dos teòlegs: L’arquebisbe Joan Planellas i la religiosa del Sagrat Cor, metge i delegada de Fe i Cultura de l’Arquebisbat de Barcelona, Margarita Bofarull. També explica l’experiència eclesial el plebà de Montblanc, Mn. Simó Gras, un dels molts rectors que ha mantingut la parròquia oberta virtualment. I dues famílies cristianes amb fills petits i adolescents que expliquen com han continuat celebrant la fe a casa i sense mossèn.
També es recull com s’ha afrontat la situació educativa i escolar amb Josep Closa, psicopedagog i cap de gestió de la Fundació Vedruna Catalunya Educació, i el filòsof i teòleg Francesc Torralba.
Impotència generalitzada reconvertida en creativitat, en pregària i en una nova esperança que cal contagiar. És el que mostren les imatges d’experiències d’un ampli ventall d’entitats i persones vinculades a l’Església catalana. La pluralitat eclesial, de la vivència més tradicional a la més trencadora, queda també reflectida en el documental.