Data: 1 de novembre de 2020

Tots Sants és “una jornada particular” i més en aquest any de pandèmia i coincidint amb diumenge. Quan l’Església ens presenta el testimoni de tots els sants, nosaltres pensem en els nostres, especialment en els que ens han deixat recentment. Per a alguns, aquest Tots Sants serà especialment difícil, perquè encara és viu el record del no comiat, de les hores i els dies interminables sense comunicació i de la trucada dramàtica que comunicà la mort.

Tots Sants és tardor, porta de l’hivern. Enguany, però, vàrem començar-la  fa molts mesos. Sembla que la por a contagiar-nos i a morir s’ha fet mestressa del nostre dia a dia. Però, Tots Sants és cel, és testimoniatge d’amor enmig de les dificultats. Com desitjo que aquesta festa no contribueixi a embargar-vos de tristesa i de por, sinó d’esperança i de confiança. Guaiteu els sants! Són el signe que Déu no ens abandonarà mai.

No reaccionem negativament davant d’aquest panorama, queixant-nos, veient un futur confós, ple de dubtes, sense esperança, sense il·lusió, negre… Nosaltres no podem viure i veure les coses com els qui no tenen fe. Els cristians tenim la sort de poder pregar, de trobar el consol i la protecció de Déu, quan els esdeveniments ens desborden. No podem dir que tenim explicació per a tot, ni podem caure en lectures apocalíptiques fàcils. A nosaltres ens toca creure que Déu vol el millor per a la humanitat. I ja ho veureu com creient de ferm podrem entendre i, llavors, sabrem que el Senyor mai està lluny de nosaltres, que no s’amaga en temps de desesperació, sinó que ens acompanya i, si cal, ens porta a coll.

El millor recurs per viure aquests moments en pau, el trobem en les mateixes paraules de Jesús: “Veniu a mi tots els que esteu cansats i afeixugats…”(Mt 11,28-30); “El senyor és compassiu i benigne…” (Salm 145);  “Feliços els qui estan de dol: vindrà el dia que seran consolats…” (Mt 5,1-12).

Tenir fe és font d’esperança i d’alegria. Tenir fe, creure allò que no veiem, és l’actitud cristiana d’aquesta “jornada particular”. La fe ens dona la certesa que els que ens han deixat estan amb els sants, descansen en mans de Déu Pare.