Diumenge, dia 2 de setembre, va tenir lloc la celebració dels 425 anys de la creació del bisbat de Solsona. Una hora abans de la celebració una multitud de fidels van començar a arribar a la ciutat de Solsona en autocars i cotxes particulars, molt contents i joiosos de poder celebrar aquest aniversari.
A les sis en punt va començar l’eucaristia, amb una breu introducció i una solemne processó encapçalada pels seminaristes, novicis, escolans, diaques i una quarantena de capellans. Tancant la comitiva l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol; l’arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives; el bisbe de Solsona, Mons. Xavier Novell; el bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova; i el bisbe emèrit de Solsona, Mons. Jaume Traserra.
Els cants anaren a càrrec de l’Orfeó Nova Solsona amb l’acompanyament a l’orgue de Mons. Valentí Miserachs.
L’eucaristia fou presidida per l’arquebisbe de Tarragona, el qual en l’homilia digué: “estic content d’haver vingut des de Tarragona per a presidir l’eucaristia d’aquesta celebració”, recordant que la diòcesi de Solsona és “l’última de la Esglésies que formen avui la Tarraconense, totes elles estimades per mi, a les quals vull servir i per les quals prego cada dia”.
Les pregàries foren escrites i llegides per un representant de cada arxiprestat que formen la diòcesi solsonina: Berguedà Nord, Llobregat, Cardener, Segarra, Tàrrega i Pla d’Urgell. Les ofrenes també foren buscades i portades pels arxiprestats. Així doncs, l’arxiprestat del Berguedà Nord oferí una maqueta del Pont de Pedret; l’arxiprestat del Llobregat portar tela, potassa i raïm; l’arxiprestat del Cardener oferí pedres de sal; l’arxiprestat de la Segarra oferí espigues de blat; l’arxiprestat de Tàrrega oferí vi, oli, ametlles i cadenes; i l’arxiprestat del Pla d’Urgell oferí una cistella de fruita.
Després de la comunió el bisbe Xavier Novell dirigí unes paraules als fidels assenyalant que “un aniversari sempre és ocasió per mirar envers l’ahir, conscients de l’avui i amb els ulls fins al demà. Una mirada farcida d’accions de gràcies a Déu nostre Senyor per l’obra realitzada”.
La solemne eucaristia va acabar cantant “Poble de Déu, Església de Solsona”, un himne que va ser creat amb motiu dels 400 anys de bisbat i que ara s’ha recuperat.
A la sortida els assistents a la celebració foren obsequiats amb un punt de llibre de record i tots junts es dirigiren a la Plaça Palau a continuar aquesta celebració ballant sardanes amb la cobla de Súria i compartint coca i xocolata. També hi hagué temps de visitar l’exposició ALBA que el Museu Diocesà i Comarcal va inaugurar dissabte amb motiu dels 425 anys.

Font : bisbat de Solsona