Data: 5 d’abril de 2020

Aquesta pandèmia i aquest confinament a casa ens posen davant d’una Setmana Santa especial. Els més grans recordeu el temps sense culte de la guerra. A la resta, ens fa estrany no poder sortir a beneir els rams, a participar del viacrucis o d’alguna processó i no poder anar als oficis de Setmana Santa. Qui sap si podrem aplegar-nos per Pasqua o bé l’estat d’alerta també ens ho impedirà!Pensem, però, que això no és nou: cada generació de cristians ha hagut de viure situacions com aquesta, ja sigui a causa de persecucions, guerres o pestes. Per a molts, un temps així, d’inevitable dejuni sagramental, de sofriment i de penitència, els ha estat ocasió per a una renovació i aprofundiment en la seva vida espiritual.

La situació ens propicia l’oportunitat d’una setmana d’oració i de caritat. Els fets sofrents de les infeccions i les morts, cada vegada més properes al nostre cercle familiar i d’amistats, ens colpeix i ens impulsa cap a una pregària més insistent. La vulnerabilitat de la nostra societat autosuficient ens invita a considerar davant de Déu què estem fent malament. La necessita de tantes persones esporuguides ens fa obrir les mans per a ajudar-les en les seves necessitats més bàsiques. Com ja us vaig dir en la carta i en l’homilia de diumenge passat: sigueu cautelosos i prudents i no tingueu por.

Visquem una Setmana Santa orant i caritativa. Ho tenim molt fàcil: tenim l’aïllament i el silenci necessari perquè estem tancats a casa, ningú no ens pot visitar i podem controlar els mitjans que ens connecten amb l’exterior; tenim la televisió o la ràdio o el mòbil per informar-nos i per trucar-nos i ajudar-nos; tenim la Paraula de Déu i la pedagogia de la litúrgia a la qual hi podem accedir a través de la televisió i la ràdio; i, fins i tot, tenim la possibilitat de participar en les celebracions que un servidor retransmetré a través del canal de Youtube (parròquia Solsona) i en tota l’oferta que la delegació de joves reproduirà a través del seu canal d’instagram (@jovesbisbatsolsona) – ho trobareu a la pàgina web de la diòcesi -.

Us convido, doncs, a fer que aquesta Setmana Santa sigui la millor: aquella en la qual acompanyem amb més devoció i fruit al Senyor en la seva passió, mort i resurrecció; aquella en la que oferim més generosament els dejunis, abstinències i penitències per a la fi de la pandèmia, la guarició i alleujament dels malalts i la salvació dels difunts; aquella en la que estarem més pendents dels qui ens necessiten.

No cal netejar massa, no cal preparar el dinar de Pasqua, no cal pensar en palmes i mones. Podem meditar la Paraula de Déu, resar el viacrucis,el sant rosari i la litúrgia de les hores – disponible per internet -. Podem mirar alguna pel·lícula religiosa i llegir algun llibre espiritual. Podem trucar cada dia a algú que està sol. Podem oferir-nos, si som joves – en tinc 50 -, en la compra de menjar o medicaments per als parents o veïns més grans o per als que estan en quarantena. També poden fer arribar als hospitalitzats sense família la roba o els objectes que necessitin. Podem, fins i tot, si som joves i no convivim amb persones de risc, respondre a la crida de l’Institut Català de la Família per acollir infants de 0 a 3 anys que tenen els seus pares hospitalitzats.

Us convido a viure una Setmana Santa especial: d’oració i caritat!