Els dies 28 i 29 d’octubre va tenir lloc a La Seu d’Urgell la XLI Trobada general d’Animadors de Cant per a la Litúrgia, impulsada fa més de 50 anys pel Monestir de Montserrat, que va acollir unes 90 persones d’arreu del territori català i les Illes. Anaven tots acompanyats pels responsables el monjo de Montserrat Gà. Andreu Martínez i la monja de St. Benet de Montserrat Gna. Natàlia Aldana.

El diumenge 29, l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, va presidir la celebració eucarística dominical a la Catedral d’Urgell.

El dissabte 28, un primer grup de participants, va poder visitar l’edifici del Seminari diocesà. A la tarda, l’Arquebisbe Joan-Enric els va donar oficialment la benvinguda a la Catedral de Sta. Maria d’Urgell i els va agrair la seva presència i el seu treball en favor de la litúrgica com a Bisbe Delegat de la Tarraconense per a l’àmbit de la Litúrgia.

A continuació, els participants, es dividiren en dos grups, i van poder girar una visita a la Catedral, acompanyats de la guia Pilar Álaez i al Museu diocesà d’Urgell, acompanyats del seu Director i Vicari General, Mn. Josep M. Mauri.

Montserrat, en els seus gairebé mil anys de tradició monàstica i santuari marià, sempre ha manifestat un gran interès per difondre la cultura, la litúrgia i la música. Hereus d’aquesta tradició, amb les Trobades d’Animadors de Cant per a la litúrgia acompanyades pel P. Gregori Estrada OSB es creà un espai des del qual s’intenta fomentar la participació activa en les celebracions litúrgiques a través del cant i de l’animació de l’assemblea que hi participa.

A l’estiu, s’organitzen 3 trobades de sis dies en els quals, amb treball intens i un horari ple, els participants combinen l’estudi de repertori, les classes de direcció, l’assistència als oficis litúrgics dels monjos, la formació sobre temes litúrgics, eclesials o musicals, un dia de sortida i d’esbarjo al Monestir de les monges de St. Benet i, per a cloure el dia, les cantades al vespre a les places, on les persones que estiuegen a Montserrat ja els esperen i s’afegeixen als cants i jocs, proposats pels animadors.

La trobada a La Seu d’Urgell de l’octubre és una de les Trobades Generals de tardor, que es van iniciar l’any 1971 i que des de 1984 es realitzen amb continuïtat cada any. Resseguint la geografia catalana, els animadors de cant es van aplegant en diferents indrets per tal de participar en les seves realitats parroquials i diocesanes.