Amb motiu dels 1.700 anys del Concili de Nicea (325), la Basílica de la Sagrada Família ha acollit dissabte 10 de maig una celebració ecumènica, organitzada per la Taula de Diàleg Interconfessional de Catalunya. L’acte va reunir representants de les confessions cristianes presents al territori —catòlica, ortodoxa i protestant— en una pregària conjunta presidida per Mons. Francesc Conesa, bisbe de Solsona i president de la Taula. A la celebració ecumènica en què hi van participar unes dues mil persones també hi eren presents l’arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, Mons. Joan Planellas, el bisbe de Terrassa, Mons. Salvador Cristau, i els bisbe auxiliars de Barcelona Mons. Javier Vilanova i Mons. David Abadías.

El credo, una proclamació d’unitat

El Concili de Nicea va ser el primer gran concili ecumènic de la història del cristianisme i va donar lloc a la formulació del Credo, professió de fe que ha perdurat al llarg dels segles com a expressió comuna de les esglésies cristianes.

En la seva intervenció inicial, la pastora Marta López, secretària general de l’Església Evangèlica Espanyola, va remarcar que “confessar junts és un repte i una proclamació d’unitat en un món que necessita la bondat de Déu i del nostre treball com a seguidors i seguidores de Jesús per portar pau, misericòrdia i amor”. Va agrair la vocació ecumènica dels participants i va assenyalar que, malgrat els segles i les diferències, “el missatge del cristianisme segueix sent el mateix: el Déu Tri estima la seva creació”.

Per la seva banda, Mons. Conesa va presentar el Credo subratllant el seu valor com a vincle d’unió entre les diferents confessions cristianes. “En la professió de fe d’aquest credo ens reconeixem units els cristians de les diferents esglésies i confessions”. Va afegir que, tot i les divisions, “compartim un mateix baptisme i ens uneix precisament aquesta confessió de fe de Nicea que fa que ens mirem uns i altres com a germans”.

La Secretària de la Taula de Diàleg Interconfessional i Directora del Secretariat d’Ecumenisme de Barcelona, Montserrat Puigdellívol va ser la conductora de les diferents parts. La pregària va seguir l’estructura del Credo de Nicea, centrant-se en les tres parts fonamentals: Déu Pare, Déu Fill i Déu Esperit Sant. Cadascuna d’aquestes va ser introduïda amb una lectura bíblica i una reflexió a càrrec d’un representant d’una confessió diferent. En la primera part del Credo, l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planelles; en el missatge sobre la segona part va intervenir Pastor el protestant Jonathan Navarro, president de l’Església Evangèlica de Catalunya; en el darrer missatge el P. Aurel Bunda, de l’Església Ortodoxa del Patriarcat de Romania

Donar testimoni al món

Abans de finalitzar, el bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Javier Vilanova, va expressar el seu agraïment a tots els presents i, especialment, a la Secretària de la Taula de Diàleg i directora del Secretariat d’Ecumenisme de Barcelona, Montserrat Puigdellívol i a tot l’equip per la seva tasca en l’organització de l’acte. Mons. Vilanova va fer una crida a “la unió de tots els cristians sota un sol Senyor, una sola fe, un sol baptisme i un sol Déu i Pare”. En aquest sentit,  va fer encoratjar promoure la unitat i a donar testimoni d’aquesta en el món actual.

“Germans, elevem el nostre cor al Déu Pare i elevem la pregària que tots siguem u. Per ser, enmig de la societat, llum d’esperança per a un món que necessita pau, veritat i vida plena. Que l’Esperit Sant ens ajudi a ser instruments de Déu.”

Després de la benedicció final, a càrrec de Mons. Conesa, l’acte es va cloure amb una ovació emocionada dels assistents, un signe palpable del desig compartit de caminar junts cap a una unitat més profunda entre les confessions cristianes.

La Taula de Diàleg Interconfessional, un compromís

L’acte va posar de manifest el compromís comú pel diàleg i la unitat entre les confessions cristianes a Catalunya, un dels objectius fundacionals de la Taula de Diàleg Interconfessional. Aquesta plataforma, formada per representants de les diverses esglésies cristianes, treballa des de fa anys per impulsar la col·laboració, promoure la llibertat religiosa i contribuir amb els valors de la fe cristiana al bé comú de la societat.

Font: Arquebisbat de Barcelona

Fotografies: Agustí Codinach