Data: 15 d’octubre de 2021

 

Les pròximes setmanes arribarà per primera vegada el recés d’Emaús al bisbat de Vic. Es tracta d’un tipus de recés molt especial, que va néixer a Miami l’any 1978 i que avui se celebra arreu del món, també en moltes parròquies de Catalunya. En el seu moment, a Buenos Aires, el papa Francesc, llavors bisbe Bergoglio, els va acollir amb gran entusiasme.

Una vegada a la vida

El recés d’Emaús només es fa un cop a la vida. Suposa retirar-se del món del divendres a la tarda al diumenge també a la tarda en una casa o residencia i seguir una sèrie testimonis i experiències, relacionades totes elles amb la vida espiritual, emocional i de relacions interpersonals. Tot està organitzat per un grup de laics que ajuden a sortir del recés amb un sentit renovat de prioritats i propòsits.

L’objectiu és que, quan acabi, tots puguin reconèixer que Jesús viu entre nosaltres, estimant-nos amb amor etern, caminant en la nostra vida. El recés ofereix una oportunitat per a qui no conegui Jesús o viu submergit en el món d’avui gaudeixi d’unes jornades transformadores, producte d’una trobada amb el seu amor.

Aquests recessos es basen en la lectura de l’evangeli segons Lc 24,13-35, que versa sobre els esdeveniments en el camí d’Emaús. Emaús no és un moviment: és un recés organitzat per laics per a tothom. 

 

Tindran lloc el proper mes de novembre, per a dones i per a homes

Després de celebrar-se en molts punts de Catalunya, els recessos d’Emaús arriben al bisbat de Vic. El proper mes de Novembre es faran dos recessos d’Emaús, un per a homes i un altre per dones, organitzats per la Parròquia de la Sagrada Família d’Igualada.

El recés esta pensat per buscar una trobada personal amb Crist. Es tracta de reconèixer la presencia del Amor de Déu en la nostra vida diària, a través de testimonis i d’un ambient de germanor amb Crist.

Emaús és un camí de pelegrinatge. Així és la nostra vida de fe. Es tracta de trobar-se amb Jesús al qual tantes vegades no ho reconeixem en la nostra vida tan buida i tan plena de coses materials. El recés permet als participants prendre’s un DESCANS en el seu dia a dia, per poder trobar-se a SI MATEIX per mitjà del TROBAMENT AMB CRIST. Per alguns, el recés suposarà una trobada, per altres una retrobada, i per la majoria revifar una flama que es va apagant poc a poc…

 

Per tot això, us convidem cordialment a participar-hi.

 

A on?

Al Casal la Salle (Veciana).
Carretera de Calaf a Sant Guim, km 5.9

Quan?

Del 5 al 7 de novembre per a dones;
del 12 al 13 de novembre per a homes
(del divendres a les 18h fins al diumenge a les 19h)

Per a qui?

Per a tothom.

Quan costa?

150 euros

Com puc informar-me o inscriure’m?

Per a dones:
Eugènia (690192635) i Laia (640744132).
emausdonesigualada@gmail.com

Per a homes:
Remigi (647700183) i Pepe (648627768).
emaushomesigualada@gmail.com

​Data: 27 de maig de 2021

Aquesta primavera, L’Albergueria, Centre de Difusió Cultural del Bisbat de Vic ha fet 25 anys. 

Una data com aquesta, per a una institució petita, esdevé un moment curiós, divertit, festiu. Indica un ritme, comporta reflexió, genera il·lusió, dona maduresa, fa iniciar nous projectes…  Al costat d’aquest 25, hi podem posar altres xifres, igualment emocionants: 73 exposicions, 92.000 visitants, 51 conferenciants, 70 persones implicades…  Darrere aquests números hi ha molta feina, molt de gruix humà i cultural, i molt d’amor.

 

Rebre, convidar, demanar, obrir, escoltar, obsevar, …

Durant aquests anys, L’albergueria ha anat fent real la primera intuïció que la va fer néixer, i que ha estat l’eix bàsic de la seva trajectòria: fer de L’albergueria  un “Lloc d’acollida, lloc de pas”. Primer, rebre, convidar, demanar a artistes i gent de la cultura per a que ens mostressin les seves reflexions, en moltes formes diferents. Després, obrir les portes perquè tothom qui hi estigués interessat les pogués escoltar, observar, i marxar cap a casa una mica més rics.

Els artistes i creadors ens han parlat, amb el seu llenguatge de la bellesa i la sensibilitat, de la fragilitat, la por, la constància, la poesia, la pobresa, la memòria, la dignitat, la solidaritat, la introspecció, la misericòrdia, els temps sagrats i els temps profans, els fils invisibles, les absències i les presències, els orígens, el diàleg amb Déu…

 

Repensar, descobrir

En l’acollida constant hem après a mantenir-nos oberts, a quedar encuriosits per la quantitat de propostes vitals i creatives que ens han arribat, a capgirar els conceptes preestablerts amb la descoberta dels nous; hem proposat, hem debatut, hem mirat i revisat; hem intentat fer del diàleg la nostra bandera. Han passat i han parlat incomptables persones, projectes, mirades diferents. Des de la nostra condició de petita entitat d’Església, hem trobat complicitats  i sinergies amb creadors de tota condició, i l’encontre ha estat sempre fructífer i multiplicador, sorprenent.

 

La sorpresa de la persistència

En el 10è aniversari dèiem que “el passat era el pròleg”;  en el 25è, veient sorpresos de la persistència que tots plegats hem tingut, ens mostrem optimistes i apassionats per encarar aquest moment tan obert de la nostra història, on s’albiren nous camins que caldrà debatre i transitar, nous reptes socials tremendament complexos que ens ompliran de dubtes. I ens reafirmem en aquesta funció que té L’albergueria: Proposar, fomentar, treballar, escoltar, aprendre, dialogar sobre tots aquells aspectes de la creació cultural contemporània que tractin, poc o molt, dels aspectes fonamentals del cristianisme i de la vida que es desprèn de l’Evangeli.

Des de l’equip que tira endavant el projecte, obert a totes les realitats, estem convençuts que cada persona ja és un tresor complet en ell mateix, però necessita de fils que l’estirin amunt per poder anar assolint una vida plena. I ens ha agradat de poder definir, aprofitant la reflexió que comporta fer anys, aquests fils que ens estiren amunt en el camp de la cultura -aquest espai on les persones ens trobem amb els altres, ens expliquem, ens projectem, ens construïm, creem… i destruïm. Perquè amb aquests fils hem de crear les propostes que protagonitzin la vida de L’albergueria en els propers anys.

 

Quins fils ens estiren amunt?

Quins fils ens estiren amunt? parlem del gruix humà: de què està feta, la nostra humanitat particular, el nostre gruix humà, el nostre ser i fer de cada dia. Parlem de la comunitat: què la fa forta, quina cadira guarda al desfavorit, quines rutines té que ajudi tothom a fer progressos. Parlem de l’herència: quina part de nosaltres ens ve del que hem rebut, fet de matèria o fet d’esperit, i quin valor li hem de donar—si les arrels son vida o son cadenes. Parlem de l’espiritualitat: de què és, el treball de l’esperit, sense la pràctica; si és res, la pràctica, sense l’esperit; i si ens son vàlides les antigues eines de treball, i si son vàlides les noves. I parlem, finalment, de l’esperança: l’esperança necessària, certa, l’esperança en el demà i l’esperança en el sempre. Perquè tenim present, sempre, que  “l’Esperit de la glòria, que és l’Esperit de Déu, reposa damunt vostre. (1Pe 4,14)

De ben segur que el diàleg amb el món de la creació i de l’art —finestra oberta a la descoberta del sagrat—, un món que transcendeix els individualismes estèrils i que ens acosta a l’altre, ens farà avançar en l’aprofundiment de la comunitat oberta, acollidora, cuidadora, creativa, crítica, veritablement social. Us convidem a participar-hi.

 

L’equip de L’Albergueria

La voz de la iglesia