Data: 7 de juny de 2023

Aquest estiu se celebra la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), una trobada de joves catòlics d’arreu del món convocada pel Papa cada tres anys, on s’apleguen més de dos milions de persones dels cinc continents. És una oportunitat única per a conèixer joves cristians d’altres països i viure de primera mà l’abast i la grandesa de la família de Jesús.

AQUEST ESTIU, AMB MÉS DE 120 PARTICIPANTS DEL BISBAT

Enguany la JMJ tindrà lloc a Lisboa, Portugal. La Delegació de Joves del bisbat de Vic hi participa amb una desena de parròquies, grups i moviments de tota la diòcesi, en total 120 persones. Aquest conjunt està format per 100 joves d’entre 15 i 35 anys, una dotzena de preveres, set religioses, els seminaristes i el nostre bisbe.

El viatge s’inicia el diumenge 30 de juliol a la tarda. Tots els joves de Catalunya sortirem dels nostres respectius bisbats en autocar per a arribar l’endemà al matí a Fàtima, on van produir-se les aparicions de la Mare de Déu. Visitarem el santuari juntament amb la resta de participants de Catalunya, més de 3.000 individus. Aquella mateixa tarda ens dirigirem a Lisboa, on es farà una primera trobada multitudinària de tots els joves espanyols, uns 50.000. Els dies següents participarem en diferents activitats al voltant de Lisboa: catequesis, concerts, visites culturals, excursions, testimoniatges i pregàries. Compartirem aquestes experiències amb joves de la resta de Catalunya i del món.

El dijous donarem la benvinguda al papa Francesc en la seva arribada a Lisboa. El Sant Pare també presidirà el viacrucis multitudinari del divendres. El dissabte i el diumenge viurem el moment més intens de la JMJ: dos milions de joves acamparem en una gran esplanada i celebrarem una vetlla de pregària i música, i el diumenge al matí tindrà lloc la missa d’enviament amb el Pontífex.

Per tal de preparar aquesta jornada mundial de convivència i de descoberta de la fe, durant el juny i juliol es duran a terme tres trobades dels participants del bisbat de Vic. La primera ja es va fer el 3 de juny a la comunitat de les Germanetes dels Pobres.

 

​Data: 27 de maig de 2021

Aquesta primavera, L’Albergueria, Centre de Difusió Cultural del Bisbat de Vic ha fet 25 anys. 

Una data com aquesta, per a una institució petita, esdevé un moment curiós, divertit, festiu. Indica un ritme, comporta reflexió, genera il·lusió, dona maduresa, fa iniciar nous projectes…  Al costat d’aquest 25, hi podem posar altres xifres, igualment emocionants: 73 exposicions, 92.000 visitants, 51 conferenciants, 70 persones implicades…  Darrere aquests números hi ha molta feina, molt de gruix humà i cultural, i molt d’amor.

 

Rebre, convidar, demanar, obrir, escoltar, obsevar, …

Durant aquests anys, L’albergueria ha anat fent real la primera intuïció que la va fer néixer, i que ha estat l’eix bàsic de la seva trajectòria: fer de L’albergueria  un “Lloc d’acollida, lloc de pas”. Primer, rebre, convidar, demanar a artistes i gent de la cultura per a que ens mostressin les seves reflexions, en moltes formes diferents. Després, obrir les portes perquè tothom qui hi estigués interessat les pogués escoltar, observar, i marxar cap a casa una mica més rics.

Els artistes i creadors ens han parlat, amb el seu llenguatge de la bellesa i la sensibilitat, de la fragilitat, la por, la constància, la poesia, la pobresa, la memòria, la dignitat, la solidaritat, la introspecció, la misericòrdia, els temps sagrats i els temps profans, els fils invisibles, les absències i les presències, els orígens, el diàleg amb Déu…

 

Repensar, descobrir

En l’acollida constant hem après a mantenir-nos oberts, a quedar encuriosits per la quantitat de propostes vitals i creatives que ens han arribat, a capgirar els conceptes preestablerts amb la descoberta dels nous; hem proposat, hem debatut, hem mirat i revisat; hem intentat fer del diàleg la nostra bandera. Han passat i han parlat incomptables persones, projectes, mirades diferents. Des de la nostra condició de petita entitat d’Església, hem trobat complicitats  i sinergies amb creadors de tota condició, i l’encontre ha estat sempre fructífer i multiplicador, sorprenent.

 

La sorpresa de la persistència

En el 10è aniversari dèiem que “el passat era el pròleg”;  en el 25è, veient sorpresos de la persistència que tots plegats hem tingut, ens mostrem optimistes i apassionats per encarar aquest moment tan obert de la nostra història, on s’albiren nous camins que caldrà debatre i transitar, nous reptes socials tremendament complexos que ens ompliran de dubtes. I ens reafirmem en aquesta funció que té L’albergueria: Proposar, fomentar, treballar, escoltar, aprendre, dialogar sobre tots aquells aspectes de la creació cultural contemporània que tractin, poc o molt, dels aspectes fonamentals del cristianisme i de la vida que es desprèn de l’Evangeli.

Des de l’equip que tira endavant el projecte, obert a totes les realitats, estem convençuts que cada persona ja és un tresor complet en ell mateix, però necessita de fils que l’estirin amunt per poder anar assolint una vida plena. I ens ha agradat de poder definir, aprofitant la reflexió que comporta fer anys, aquests fils que ens estiren amunt en el camp de la cultura -aquest espai on les persones ens trobem amb els altres, ens expliquem, ens projectem, ens construïm, creem… i destruïm. Perquè amb aquests fils hem de crear les propostes que protagonitzin la vida de L’albergueria en els propers anys.

 

Quins fils ens estiren amunt?

Quins fils ens estiren amunt? parlem del gruix humà: de què està feta, la nostra humanitat particular, el nostre gruix humà, el nostre ser i fer de cada dia. Parlem de la comunitat: què la fa forta, quina cadira guarda al desfavorit, quines rutines té que ajudi tothom a fer progressos. Parlem de l’herència: quina part de nosaltres ens ve del que hem rebut, fet de matèria o fet d’esperit, i quin valor li hem de donar—si les arrels son vida o son cadenes. Parlem de l’espiritualitat: de què és, el treball de l’esperit, sense la pràctica; si és res, la pràctica, sense l’esperit; i si ens son vàlides les antigues eines de treball, i si son vàlides les noves. I parlem, finalment, de l’esperança: l’esperança necessària, certa, l’esperança en el demà i l’esperança en el sempre. Perquè tenim present, sempre, que  “l’Esperit de la glòria, que és l’Esperit de Déu, reposa damunt vostre. (1Pe 4,14)

De ben segur que el diàleg amb el món de la creació i de l’art —finestra oberta a la descoberta del sagrat—, un món que transcendeix els individualismes estèrils i que ens acosta a l’altre, ens farà avançar en l’aprofundiment de la comunitat oberta, acollidora, cuidadora, creativa, crítica, veritablement social. Us convidem a participar-hi.

 

L’equip de L’Albergueria

La voz de la iglesia