3.250 joves de les deu diòcesis amb seu a Catalunya i de les Illes Balears viatjaran a Lisboa, diumenge 30 de juliol, amb el Secretariat Interdiocesà de Joventut de Catalunya i les Illes, per a participar en els actes de la propera Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), que se celebrarà a Lisboa de l’1 al 6 d’agost, amb el lema  “Maria se n’anà decididament” (Lc 1,39). Els joves estaran acompanyats pels delegats de joventut, així com per bona part dels bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya.

Al llarg d’una setmana, els joves inscrits a la JMJ provinents d’arreu del món, allotjats, en la majoria del casos, en instal·lacions públiques (gimnasos, escoles, poliesportius…) i parroquials o en llars familiars, viuran moments de pregària, comunió i esbarjo, i participaran en diverses iniciatives organitzades per l’equip de la JMJ, a diferents llocs de la ciutat que els acull. Destaquen les celebracions (actes centrals) que comptaran amb la presència del Papa, com la cerimònia d’acollida, el Via Crucis, la vetlla i, l’últim dia, la missa d’enviament.

Els dies previs a l’arribada del Sant Pare, els joves participaran, dilluns 31 de juliol, a la trobada d’espanyols amb la Conferència Episcopal Espanyola a Estoril, una trobada que es dividirà en tres parts: a la primera, hi haurà diferents testimonis del que s’ha viscut durant aquests mesos de preparació a la JMJ de Lisboa 2023; a la segona, l’eucaristia presidida pel cardenal Joan Josep Omella, president de la CEE i arquebisbe de Barcelona i, a la tercera, tindrà lloc el Festival “Camins de Joventut”, amb la participació d’artistes espanyols, que animaran els milers de joves congregats allí. Dimarts 1 d’agost, participaran en la missa d’obertura de la JMJ, presidida pel cardenal Patriarca de Lisboa, Manuel Clemente. Durant la setmana, podran assistir al Festival de la Joventut, un conjunt d’esdeveniments on hi haurà música, cinema, exposicions, teatre, dansa, conferències, testimonis, llocs de pregària. Es tracta d’actes protagonitzats i creats pels pelegrins de la JMJ de tot el món per a compartir l’alegria de ser cristians. A partir del dia 2 d’agost, podran participar, al matí, en les trobades Rise Up, un model nou de catequesis de la JMJ que desafia els joves a reflexionar sobre grans temes emesos en el pontificat del papa Francesc: Ecologia Integral, Amistat Social i Misericòrdia. Així mateix, podran assistir a la “Ciutat de l’Alegria”, l’espai que ajuntarà la Fira Vocacional i el Parc del Perdó a la JMJ Lisboa 2023. Els joves pelegrins podran viure diverses experiències de la veritable alegria cristiana a partir de les quals seran convidats a encarar la pròpia vida i el seu camí com a resposta a un Déu que crida cadascú pel seu nom.

Què és la Jornada Mundial de la Joventut?

La Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) és una gran trobada de joves d’arreu del món units en la fe i l’amor cap a Jesucrist. Segons sant Joan Pau II, «la finalitat principal de les Jornades és col·locar Jesús en el centre de la fe i de la vida de cada jove, perquè sigui el punt de referència constant i la llum vertadera de cada iniciativa i de tota la tasca educativa de les noves generacions». La JMJ és una trobada de joves de tot el món amb el Papa. A més, és un pelegrinatge, una festa de la joventut, una expressió de l’Església universal i un moment fort d’evangelització del món juvenil.

Aquestes jornades van ser una iniciativa de sant Joan Pau II, després de veure les concentracions massives de joves, l’any 1984, amb motiu de l’any jubilar a Roma. Amb aquesta proposta, el Sant Pare va voler convidar els joves a un major compromís amb l’Església, a pertànyer-hi tot rejovenint-la i a assegurar la transmissió de l’evangeli a les següents generacions.

La JMJ es realitza cada any a les diòcesis, coincidint amb la solemnitat de Jesucrist, Rei de tot el món, el darrer diumenge de l’any litúrgic (fins l’any 2020 tenien lloc cada Diumenge de Rams), i cada dos, tres o quatre anys amb caràcter internacional en una ciutat escollida pel Papa, i comptant sempre amb la seva presència. Reuneix centenars de milers de joves per a celebrar la fe i la seva pertinença a l’Església.

Programa oficial del Viatge Apostòlic del papa Francesc a Portugal amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut Lisboa 2023

2-6 d’agost de 2023

El Papa sortirà de l’aeroport romà de Fiumicino a les 7.50 h del dimecres 2 d’agost i arribarà a Lisboa a les 10 h. La cerimònia de benvinguda tindrà lloc a les 10.45 h a l’entrada principal del Palau Nacional de Belém. A les 11.15 h visitarà el president de la República al mateix Palau. Cap al migdia tindrà una trobada amb les autoritats, la societat civil i el Cos Diplomàtic al Centre Cultural de Belém. A la tarda, a les 16.45 h, tindrà una trobada amb el primer ministre a la Nunciatura Apostòlica; i a les 17.30 h, presidirà les vespres amb els bisbes, preveres, diaques, consagrats, consagrades, seminaristes i agents de pastoral al Monestir dels Jerònims.

Dijous 3 d’agost, a les 9 del matí, el Sant Pare tindrà un encontre amb els joves universitaris a la Universitat Catòlica Portuguesa. Després, es trobarà amb els joves d’Scholas Occurrentes a la Seu d’Scholas Occurrentes de Cascais. A la tarda, a les 17.45 h, presidirà la cerimònia d’acollida a la “Colina do Encontro” (Parc Eduard VII).

Divendres 4 d’agost, el papa Francesc confessarà a les 9 h alguns joves de la JMJ a la “Ciutat de l’Alegria” (Jardim Vasco da Gama). A les 9.45 h, tindrà una trobada amb els representants d’alguns centres d’assistència social i caritat al Centre Parroquial de Serafina. Dinarà amb alguns joves a la Nunciatura Apostòlica i, a les 18 h, presidirà el Via Crucis amb els joves a la “Colina do Encontro” (Parc Eduard VII).

Dissabte 5 d’agost a les 8 h el Sant Pare sortirà en helicòpter des de la Base Aèria de Figo Maduro cap a Fàtima. A les 8.50 h, arribarà a l’estadi de Fàtima. A les 9.30 h resarà el Rosari amb els joves malalts a la capella de les aparicions del Santuari de la Mare de Déu de Fàtima. A les 11 h, sortirà en helicòpter des de l’estadi de Fàtima cap a Lisboa. Arribarà a la Base Aèria de Figo Maduro a les 11.50 h. A la tarda, a les 18 h, tindrà una trobada privada amb els membres de la Companyia de Jesús al Col·legi de San Juan de Brito. I a les 20.45 h, presidirà la vetlla amb els joves al “Campo da Graça” (Parc Tejo).

Diumenge 6 d’agost, a les 9 h, presidirà la Santa Missa per a la Jornada Mundial de la Joventut al “Campo da Gaça” (Parc Tejo). Al final de l’Eucaristia, el Sant Pare anunciarà la ciutat que acollirà la propera edició de la JMJ. A les 16.30 h, mantindrà un encontre amb els voluntaris de la JMJ al Passeig Marítim d’Algés. A les 17.50 h, tindrà lloc la cerimònia de comiat a la Base Aèria de Figo Maduro, Lisboa, des d’on a les 18.15 h sortirà en avió cap a Roma, arribant a l’Aeroport Internacional de Roma/Fiumicino a les 22.15 h.

Poden consultar tota la informació de la Jornada Mundial de la Joventut al web lisboa2023.org