Data: 29 de novembre de 2020

Sempre m’ha semblat curiós que en alguns àmbits com el judicial o l’acadèmic s’inauguri l’any en dates que no coincideixen amb l’any natural. Doncs això també passa amb el calendari litúrgic de l’Església. De fet, aquest diumenge dia 29 de novembre, l’Església catòlica inicia un nou any litúrgic amb la celebració del primer diumenge d’Advent.

L’Església és portadora d’un gran misteri d’amor i salvació, i té la missió de difondre’l pel món; però portem aquest tresor en fràgils gerres de terrissa.

La gran família de l’Església ofereix a tots els homes i les dones del món un encontre amb Jesucrist. Crist ens revela que Déu és amor i vol fer-nos partícips de la seva vida eterna. Ara bé, no totes les persones creuen que aquest misteri és capaç de transformar-nos la vida. Descobrir aquest misteri i ser capaços d’entrar en una relació confiada amb ell no és fàcil. El camí a seguir no és senzill i per fer-lo cal un acompanyament.

L’Església, que és mare i mestra, ens ensenya a endinsar-nos en el misteri de Déu de diverses maneres. Una proposta molt singular és la lectio divina, que convida a la lectura, meditació i pregària de la Paraula de Déu, deixant que l’Esperit Sant ens il·lumini i ens renovi.

La santa Mare Església, mitjançant l’any litúrgic, ens convida a fer aquesta contemplació del misteri de Déu amb un calendari de lectures de la Paraula de Déu i de les celebracions que es distribueixen al llarg d’un any. El tret més singular de les celebracions dominicals, d’aquest nou any litúrgic que avui encetem, és que els passatges de l’Evangeli que seran proclamats correspondran a l’evangelista sant Marc.

Cada evangelista ens apropa al misteri de Déu revelat en Jesucrist amb uns trets i unes característiques singulars i pròpies de la comunitat a la qual s’adreçava. Els evangelis ens ajuden a endinsar-nos en el misteri de Déu mitjançant el coneixement de Jesucrist, la relació d’amistat amb Ell i el seu seguiment.

Per tal d’entrar en profunditat en l’Evangeli de Marc permeteu-me fer-vos tres propostes:

  1. En primer lloc, us convido a agafar la Bíblia que teniu a casa vostra i llegir el comentari introductori de l’editor a l’Evangeli segons Sant Marc.
  2. En segon lloc, podeu anar llegint al nostre web diocesà els diversos articles de biblistes que durant aquest Advent ens ajudaran a endinsar-nos en l’Evangeli de Marc.
  3. I, finalment, la proposta més agosarada. Un cop fetes les dues lectures anteriors, us convido que, durant el temps d’Advent, llegiu cada dia en parella, en família o personalment un capítol de l’Evangeli de Marc. De manera que arribareu a les celebracions de Nadal amb tot l’Evangeli llegit.

Us desitjo a tots un sant i intens Advent, que ens prepari de cor per a la celebració del misteri de l’encarnació i naixement de Crist a Betlem.