Data: 24 de desembre de 2023

Estimats diocesans,

El misteri del naixement del nostre Salvador és tan extraordinari que és difícilment expressable en paraules. Déu s’ha compadit de la criatura humana i s’ha volgut fer un de nosaltres! No ens sorprendrem mai prou davant aquest amor apassionat de Déu; mai agrairem prou aquesta proximitat tan extraordinària de Déu a nosaltres.

Una imatge que ajuda a entendre aquest misteri és la de la llum. Nadal és la manifestació de Déu i de la seva llum en un infant, que ha nascut per a nosaltres. A la Missa de mitjanit escoltarem les paraules amb què Isaïes anuncia la salvació: “el poble que avançava a les fosques ha vist una gran llum” (Is 9, 1). Són unes paraules sorprenents, si tenim en compte que van ser pronunciades quan els exèrcits assiris estaven arribant a Jerusalem i els seus habitants estaven plens de por. Però el profeta no pensava només en els esdeveniments immediats. La veritable foscor és la por que un home té a un altre i la por a Déu. Foscor és desconfiar dels altres i cedir a la competició desenfrenada, que no deixa veure el rostre del germà. Foscor és desconfiar de Déu, perdre la fe en Ell. Avançar a les fosques és no saber on es va, no saber on posar els peus, on posar l’esperança. L’arribada del Messies porta “una gran llum” perquè “ens ha nascut un noi”. Déu mateix ha brillat sobre l’home amb el naixement de Jesús. La llum de Déu és un noi, l’infant de Betlem.

Un missatge semblant es pot trobar en la narració del naixement segons sant Lluc. Enmig de la nit, Maria va donar a llum el Salvador, ens va donar la Llum. I als pastors “la glòria del Senyor els envoltà de llum” (Lc 2, 9). Sant Joan també entén l’Encarnació com un misteri de llum. Al pròleg al seu Evangeli diu que la Paraula de Déu, que s’ha fet carn, és llum i vida per als homes, “la llum veritable, la que, en venir al món, il·lumina tots els homes” (1, 9). Per la fe, l’home pot participar en aquesta llum i rebre la possibilitat de tornar a néixer per viure com a fill de Déu.

Serem capaços d’acollir tota la llum de Déu aquest Nadal? Per fer-ho, cal deixar que el misteri de Nadal parli a la nostra vida i ens faci comprendre quins són els camins de Déu. Aleshores podrem ser portadors d’aquesta llum per als altres. Els homes necessiten la llum que ve de Déu, aquesta llum que de manera tan inesperada ha entrat a la nostra nit. Déu compta amb nosaltres perquè la llum de Betlem toqui el cor de molts homes.

Us desitjo un feliç i sant Nadal. Que la llum de Betlem penetri tota la nostra vida!