Data: 1 d’octubre de 2023

El nostre camí sinodal diocesà, que hem conclòs fa poc, ha coincidit en gran part amb el camí del Sínode de Bisbes. Fou a l’octubre del 2021 quan el sant pare Francesc va convocar tota l’Església a posar-se en camí sinodal de cara al Sínode de Bisbes que se celebrarà a Roma a partir del 4 d’octubre pròxim. S’han realitzat ja diverses fases: la diocesana, la nacional, la continental; i ara pertoca reunir-se a Roma unes cinc-centes persones, en gran majoria bisbes, per celebrar l’Assemblea Sinodal. A més, el Papa ha volgut que es realitzi una altra assemblea l’octubre de l’any vinent. Tota aquesta dinàmica assenyala la importància que per al romà pontífex té aquest sínode, tant per la qüestió mateixa que s’hi tracta —«Per una Església sinodal: comunió, participació, missió»— com perquè tota l’Església ha d’afrontar al millor possible els reptes que se li plantegen, en ella mateixa i en la societat.

Els qui no formem part de l’assemblea sinodal no podem desentendre’ns del que en l’Església universal estem vivint. El Sant Pare ha expressat clarament que «sense oració no hi haurà sínode». Per això, la crida a pregar pel Sínode de Bisbes ha d’arribar a la nostra consciència de creients. De fet, el Sínode és sobretot un esdeveniment de pregària i d’escolta, que no solament afecta els membres sinodals, sinó cada batejat, cada parròquia, cada comunitat, cada Església particular. El que és essencial en la dinàmica eclesial és el discerniment de la voluntat de Déu. L’escolta de la Paraula, en pregària, i la invocació de l’Esperit Sant, juntament amb l’escolta del germà en el diàleg, són requisits indispensables en el camí del discerniment.

La nostra pregària pel Sínode de Bisbes, doncs, ha d’acompanyar el tram del camí que aquest està recorrent. Hem de revifar la nostra pregària, essent nosaltres, més i més, Església de l’escolta. Ens hem de deixar sorprendre per la Paraula que ens diu, quan l’escoltem de veritat, coses inesperades, noves; de vegades el contrari del que ens agradaria escoltar. També hem de redescobrir la pregaria en adoració per a palpar la presència del ressuscitat entre nosaltres. La intercessió és una altra forma d’oració necessària sempre i concretada, en aquest moment, a favor del Papa i els membres de l’assemblea. No podem oblidar, finalment, l’acció de gràcies, que és adreçar la mirada a Déu, font de tot el que tenim i el que som.