Data: 2 de juliol de 2023

Avui recordo, ara fa tres anys, quan tots frisàvem per sortir al carrer i no podíem. Ens conformàvem a treure el cap per la finestra i gaudíem d’allò més quan podíem sortir al balcó o a una terrassa. Els dies de confinament forçat van ser una experiència que ens va obligar a valorar les coses més senzilles, com fer un petit passeig. 

Aquells dies queden enrere i, gràcies a Déu, avui ens movem amb llibertat per on volem i sense restriccions. Sortim al carrer i veiem que torna a haver-hi vida i moviment. Avui moltes persones comencen les vacances i ja han fet plans. Els que poden, agafaran el cotxe, el tren, l’avió o qualsevol altre mitjà de transport per sortir de casa i allunyar-se de la rutina.  

Aquest cap de setmana comença la primera operació sortida de l’estiu, que implica un trànsit extrem. Milers de vehicles ompliran les carreteres, hi haurà embussos a les vies principals, una imatge estiuenca que ens atabala, però que tindrà la recompensa si arribem a la nostra destinació sans i estalvis. Malauradament, les cues incòmodes no són la cara més fosca de l’estiu ni de les vacances. La il·lusió que ens mou a sortir de casa es pot estroncar per un imprevist fatídic. Diàriament, especialment en aquesta època de l’any, lamentem pèrdues humanes a la carretera, que potser es podien haver evitat. 

En les reflexions cristianes del nostre temps, sovint recordem que l’Església existeix per anunciar la bona notícia  que ens ofereix Jesucrist, per promoure un estil de vida joiosa, autèntica i plena de sentit. Cap realitat queda al marge de la proposta cristiana de vida. Per això, l’Església també es fa present en el món dels transports i la mobilitat. 

Avui, precisament, se celebra la Jornada de responsabilitat en el trànsit amb el lema*: «Encomana el teu camí al Senyor i ell actuarà» (Sl 37,5). Aquest dia s’escau en la proximitat de sant Cristòfol, patró dels conductors. En aquesta Jornada volem insistir que cal que siguem responsables quan circulem no només per la carretera, sinó també dins de ciutats i pobles, quan caminem, quan anem en patinet, bicicleta, moto, cotxe, etc. Fem-ho com ho faria Jesús. 

De vegades sembla que la responsabilitat i també l’amabilitat vers els altres es perd quan agafem el volant o el manillar. Pensem-hi uns instants. És senzill, fem que l’amabilitat aflori i que estigui sempre present als nostres carrers, camins i carreteres. Només amb aquesta consciència i actitud potser podrem circular amb més seguretat. Respectant més els senyals i normes de circulació i pensant en els altres, podem fer possible que es redueixi el nombre d’accidents.  

Val la pena començar qualsevol trajecte amb una pregària. Moltes persones, abans d’emprendre un viatge, ens senyem o viatgem acompanyats de sant Cristòfol. Aquest gest ens dona pau i tranquil·litat. Encomanem el nostre viatge al Senyor, confiem en la seva Paraula, que és llum en el nostre camí. 

Benvolguts germans i germanes, en aquesta Jornada preguem a Déu que vetlli per tots els conductors i passatgers. Posem-nos en mans del Senyor per intercessió de sant Cristòfol, el nom del qual significa «portador de Crist». Cal també que tots evitem els perills i fem més humana la mobilitat, especialment en aquest període estival. Aquest any a la carretera, recordeu: pregària i amabilitat. 

*Consulteu el missatge elaborat pels bisbes responsables de la Pastoral de la Carretera: https://acortar.link/QgDQar