Data: 15 de novembre de 2020

Aquest diumenge commemorem la Jornada Mundial dels Pobres, una iniciativa convocada pel papa Francesc l’any 2016. Enguany, arriba la quarta edició en un context dolorós i incert que afecta molts països d’arreu del món. En aquest escenari provocat per la pandèmia de la Covid-19, el Sant Pare ens convida a mantenir la mirada envers el pobre per allargar la mà als més necessitats, tot i que sovint no és gens fàcil.

El missatge del papa Francesc publicat en ocasió d’aquesta Jornada és una crida que ens convida a treballar activament per superar les barreres de la indiferència i a posar la mirada en allò que és essencial. El Papa vol que no contribuïm a la globalització de la indiferència. Els exclosos, els que arraconem, sempre ens continuen esperant.

El Sant Pare, davant del risc de separar vida espiritual i atenció als més necessitats, ens recorda que «la pregària aconsegueix el seu propòsit quan va acompanyada del servei als pobres». El Senyor ens va revelar que estaria present en els germans més dèbils: «Tot allò que fèieu a un d’aquests germans meus més petits, m’ho fèieu a mi» (Mt 25,40).

Trobem Déu en la pregària i en l’atenció als altres, especialment quan ens ocupem dels més necessitats. Ens cal, doncs, aquesta doble trobada. És precisament això el que feia el Fill de Déu mentre va ser aquí a la terra, amb nosaltres, com un home més. Pregava en tot moment i es feia trobadís amb la gent, especialment amb els pobres, tant materials com espirituals. Adonem-nos doncs, sense perdre la pau ni l’alegria, de la nostra feblesa humana i espiritual, i sortim a l’encontre d’aquells que el món menysté: malalts, ancians desemparats, pobres, presos i tots aquells a qui la societat gira l’esquena per les seves accions.

El títol del missatge del papa Francesc «Allarga la mà al pobre» (Sir 7,32) s’inspira en unes sàvies paraules recollides en un dels llibres de l’Antic Testament, el Siràcida. La saviesa del poble d’Israel llavors ja reconeixia que no es podia destriar la pregària a Déu de la solidaritat amb els pobres i amb els qui sofreixen més.

El Papa ens exhorta a reflexionar i a tenir un esperit misericordiós i fratern que ens faci compartir la riquesa amb els més necessitats. «No s’improvisen, els instruments de misericòrdia. Cal un entrenament quotidià, que procedeixi de la consciència de tant com necessitem, nosaltres els primers, una mà estesa cap a nosaltres.» (Missatge del papa Francesc per a la IV Jornada Mundial dels Pobres).

Benvolguts germans i germanes, aquest diumenge celebrem una jornada que ens vol recordar que els pobres no són només membres que formen part de la comunitat cristiana, sinó que són els germans que han d’ocupar el centre de la nostra Església. Tant de bo que puguem acompanyar la pregària al Senyor amb la solidaritat als més vulnerables; allarguem-los la mà sempre amb un somriure.