Data: 10 de gener de 2021

Miro de reüll l’any 2020 que acabem d’acomiadar. Crec que no seré agosarat si dic que tots el volíem deixar enrere com més aviat millor, perquè ens ha generat molta tristesa i un regust amarg que tardarà a esvair-se.

Ha estat un any marcat per molts fets i circumstàncies, però sobretot el recordarem per la pandèmia que ens ha fet perdre l’alè i que serà difícil d’oblidar. Ha estat un any de molta confusió, preguntes sense resposta i, el més dolorós, ha estat un any de moltes pèrdues, materials i humanes. Ens hem adonat dels límits que tenim, però també de la nostra solidaritat i capacitat de treballar pel bé comú. Sens dubte, Déu ens hi ha ajudat. Enmig d’aquest dolor i incertesa, és un regal contemplar l’esdeveniment del Verb fet home. Déu va plantar la seva tenda entre nosaltres (cf. Ex 33,7-11).

Quin regal descobrir que tots podem ser fills i filles de Déu! Som fills de Déu en el segle XXI i som capaços de transformar la societat al nostre voltant. Només ens cal una mirada plena d’amor envers tothom, sense fer distinció de raça, sexe o religió. Cal que siguem capaços de prendre la iniciativa, de donar el primer pas per estimar, com ho va fer Jesús. Tenim la possibilitat de ser protagonistes d’un canvi real i no sempre ens en recordem.

El camí diocesà iniciat l’any 2018 ens està fent viure una experiència singular: la nostra mirada s’està ampliant més enllà de la nostra parròquia, comunitat, moviment, realitat eclesial… Dia rere dia, caminem com la gran família de l’Església diocesana, estem creixent en fraternitat, descobrim la joventut sent joves amb els joves, de cor i d’esperit, i ara aturem el pas per fer costat als nostres germans més fràgils. Jesús va tenir una predilecció especial per ells, fent-se u amb ells ja des del pessebre.

Al començament del nostre Pla Pastoral sentíem la necessitat de fer un esforç creatiu amb una actitud humil d’escoltar i de servir, atents a les realitats i possibilitats… Davant de la pandèmia, hem pogut constatar més que mai el sentit de la nostra missió. Seguim sent col·laboradors de Déu i volem, junts, fer aquesta «opció pels pobres, de ser l’Església dels  pobres, de ser parròquies, comunitats i grups al costat dels més necessitats, de treballar per  la justícia, de denunciar, quan calgui, les injustícies, d’acollir els immigrants i els refugiats…» (Pla Pastoral Sortim!, 2).

Sortim, continuem sortint durant aquest 2021, mirem al nostre voltant, amb la mirada que tindria Jesús. Descobrim les pobreses que ens envolten, la bellesa dels nostres joves i la força de la fraternitat que revitalitza les nostres comunitats i ciutats.

Benvolguts germans i germanes, desitjo que aquest nou any fem créixer entre tots la nostra experiència de fe, deixant-nos acompanyar per Déu.