Data: 12 de setembre de 2021

El ministeri episcopal està al servei de la comunió. En el temps que seré amb vosaltres, fidels solsonins, he de maldar perquè la comunió, que és en el fonament de la nostra diòcesi, s’enforteixi. Compto amb tots vosaltres —començant pels preveres, participants del sacerdoci apostòlic en unitat amb el bisbe— per a viure la comunió en la fraternitat i la caritat.

Així, doncs, «caminem junts» és la meva crida a l’inici del meu servei entre vosaltres. Ho hem de fer per ser el que som, Església de Crist, que té la sinodalitat en el seu ADN. A més, en aquestes circumstàncies que ens pertoca de viure, ens necessitem els uns als altres per a sentir l’escalf del germà. Junts continuem fent el camí eclesial multisecular, sabent que Jesús no deixa mai d’acompanyar-nos —encara que, de vegades, tenim els ulls emboirats, com els deixebles d’Emaús—. Una realitat concreta d’aquest caminar junts és l’acolliment que hem de fer de la convocatòria del sant pare Francesc del Sínode de Bisbes, amb la voluntat que, abans de les sessions pròpies del Sínode a Roma, hi hagi un treball sinodal en totes les Esglésies particulars.

El tema que s’hi tractarà és el de la sinodalitat en l’Església, que inclou la comunió, la participació i la missió. Serà molt bo que els àmbits de comunió d’arreu del bisbat —consells pastorals parroquials i els equivalents en les unitats parroquials, així també les comunitats religioses i altres realitats pastorals i associacions— treballin el material que ens arribarà a les diòcesis des de la Secretaria del Sínode de Bisbes. Així mateix, evidentment, tot grup de persones que vulgui treballar aquest temari ho podrà fer, amb prèvia inscripció a la Coordinació d’aquest Sínode convocat pel Sant Pare.Entenc com una manifestació de la providència de Déu que puguem fer aquest treball sinodal, caminant junts, en aquests moments de seu vacant, en espera del nou bisbe diocesà.

Hem de començar, ja des d’ara, a posar la nostra mirada en l’obertura diocesana del Sínode de Bisbes. Aquesta tindrà lloc, si Déu vol, el dissabte 16 d’octubre. Una matinal per a fer experiència de comunió, participació i missió, i la celebració de la missa d’obertura diocesana del Sínode de Bisbes a la nostra catedral de Solsona.

No perdem aquesta oportunitat de gràcia que el Senyor ens concedeix! Viure des de la comunió, acollint i agraint la participació de tothom, sense exclusió, amb la mirada a la missió sempre nova, és experimentar el misteri de l’Església en la seva realitat més profunda.