Data: 29 d’octubre de 2023

Estimats diocesans:

La setmana passada vam concloure el tractament dels temes sobre els quals hem estat reflexionant i pregant en aquest Sínode: la sinodalitat, la comunió que s’irradia, la corresponsabilitat en la missió i la participació, responsabilitat i autoritat en l’Església. Han estat tres setmanes intenses i molt enriquidores en què hem pogut escoltar i intervenir a propòsit de temes molt importants per a la vida de la nostra Església.

L’última setmana del Sínode l’hem dedicat a estudiar la Síntesi de tots aquests treballs, elaborada per una comissió que va designar l’Assemblea i va ratificar el Papa. Vam començar escoltant una proposta de Síntesi i, després de dedicar un temps a la pregària, vam anar discutint cadascuna de les tres parts als cercles menors. Després d’aquest estudi, vam anar presentant les esmenes (“modi”) al text, per matisar alguna afirmació, corregir-la o aprofundir-la. Amb aquestes esmenes s´elaborarà una nova Síntesi, que haurà de ser votada i aprovada per l’Assemblea dissabte a la tarda.

El diumenge dia 29 d’octubre, quan llegiu aquest escrit, tindrà lloc la cloenda d’aquesta primera sessió de l’Assemblea del Sínode dels Bisbes, amb una Missa presidida pel Sant Pare a la Basílica de Sant Pere. Serà moment de donar gràcies a Déu per tots els treballs realitzats i oferir a l’Església la Síntesi final, perquè tots puguem continuar avançant pel camí sinodal.

En efecte, aquest document no serà el definitiu, perquè el Sínode no es clausurarà fins que se celebri la segona sessió a l’octubre del 2024. Fins aleshores, serà temps de revisar la Síntesi i anar aprofundint en els temes plantejats. Comptem amb tots vosaltres perquè ens ajudeu a discernir quines són les prioritats i quins accents ha de posar la nostra Església per ser veritablement una Església sinodal.

Per part meva, durant aquestes setmanes he pogut palpar la rica diversitat de l’Església i, alhora, la unitat en la fe. És meravellós veure com persones de cultures i mentalitats molt diferents compartim la mateixa fe en Jesucrist, l’amor a l’Església i el desig de créixer en aquella comunió que impulsa la missió de proclamar amb valentia que Jesús és el nostre Senyor i Salvador.