La celebració, que comptarà amb l’assistència dels bisbes de la CET i diferents representants institucionals, reflexionarà sobre la importància del patrimoni cultural, els seus valors i les seves necessitats de gestió.

Catalonia Sacra celebrarà els 10 anys el dimarts 4 d’octubre en un acte al monestir de Sant Pau del Camp de Barcelona. Aquesta iniciativa dels departaments de patrimoni cultural dels deu bisbats amb seu a Catalunya ha estat clau per dinamitzar i donar visibilitat al patrimoni cultural de l’Església, donant a conèixer els seus múltiples valors, fent descobrir el patrimoni en tots els racons del país, i també exercint d’interlocutor amb altres agents socials interessats. Catalonia Sacra ha treballat per generar una dinàmica turística que permeti acostar el patrimoni a la població i fer-ne una gestió professional i sostenible. L’acte de celebració, que comptarà amb l’assistència de tots els bisbes de la CET i de representants institucionals, començarà a les 6 de la tarda.

La celebració servirà també per fer balanç del camí fet durant aquests 10 anys. En l’acte, el bisbe de Lleida i nou president del SICPAS, Salvador Giménez, donarà a conèixer els objectius dels pròxims anys. L’acte comptarà amb diferents reflexions entorn dels valors i les funcions del patrimoni cultural de l’Església.

Catalonia Sacra es va presentar públicament el 19 de juliol de 2012 en un acte a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona. Aquesta iniciativa del Secretariat Interdiocesà de Conservació i Promoció de l’Art Sagrat (SICPAS), que reuneix els delegats del patrimoni cultural de tots els bisbats, va néixer per donar a conèixer i facilitar l’accés a bona part del patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l’Església.

En aquests 10 anys, Catalonia Sacra ha organitzat una programació anual de més de 40 activitats; ha realitzat iniciatives en el camp de la formació per a guies, gestors patrimonials i agents turístics amb un curs propi itinerant pel territori; ha impulsat la “Xarxa CS”, amb un treball coordinat d’esglésies catalanes amb alt valor patrimonial per a millorar l’atenció al visitant i la gestió de l’espai; ha empès l’activitat turística amb la creació d’un catàleg d’activitats guiades al voltant del patrimoni; i ha dialogat amb diferents entitats culturals i administracions públiques per tal de posar, junts, el patrimoni cultural al servei de la societat.

Font: Catalonia Sacra