Data: 27 de febrer de 2022

Aquesta tarda, a la basílica de la Sagrada Família, celebrarem amb joia l’ordenació presbiteral de Sergio Adán Delgado, Santiago Cellier Ravina, Alfonso de Alarcón Santaeularia, Pau Manent Bistué i Federico Marfil Mur, cinc joves que han acollit la crida del Senyor per col·laborar directament amb Ell al servei del poble de Déu*. Aquesta meravellosa i esperançadora notícia per a la nostra diòcesi que ens arriba en la proximitat de l’inici de la Quaresma.

«Ets pols i a la pols retornaràs» (Gn 3,19), amb aquestes paraules dimecres que ve, dia 2 de març, rebrem la imposició de la cendra amb la qual iniciarem el camí de la Quaresma.

En aquest ritual, el prevere ens dibuixarà una creu al front amb cendra. Una creu que ens convida a reviure el camí viscut per Jesús, el Fill de Déu, que per obrir-nos la porta cap a la resurrecció va haver de passar pel patiment, l’abandó i la mort en Creu. És precisament al voltant de la Creu que, el proper diumenge 6 de març, ens aplegarem amb els joves de la diòcesi en una nova edició del Sent la Creu* per iniciar junts el temps de Quaresma.

La Creu de Crist ens vol ajudar a descobrir que, enmig del desconsol i de les dificultats, és possible trobar esperança. Després de les creus de Lampedusa (2017), Mossul (2018), Cambodja (2019), Bangassou (2020) i Veneçuela (2021), aquest any ens acompanyarà una rèplica de la Creu de Magallanes, de Cebú (Filipines), que simbolitza l’arribada del cristianisme en aquest país germà ara fa 500 anys.

En aquesta ocasió tindrem el privilegi de ser acompanyats pel cardenal Luis Antonio Tagle, arquebisbe emèrit de Manila (Filipines), prefecte de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles i president de Caritas Internationalis. Serà una trobada de germanor en què la presència de la Creu ens farà sentir i entendre més que mai el significat de Crist crucificat fet carn en el patiment de tants germans nostres.

En aquest temps de preparació espiritual per celebrar la Pasqua, l’esdeveniment central de la fe cristiana, tinguem també presents les paraules del papa Francesc en el seu missatge de Quaresma d’enguany, que us convido a llegir**. El Sant Pare s’ha inspirat en un pensament de la carta de sant Pau als Gàlates que diu així: «No ens cansem de fer el bé; perquè, si no defallim, quan arribi el temps recollirem. Així, doncs, ara que hi som a temps, fem el bé a tothom» (Ga 6, 9-10a).

És un missatge que ens encoratja a pregar incansablement per trobar el consol de la fe en Déu, a allunyar-nos de tota classe de mal per enfortir el nostre esperit i a practicar la caritat activa vers el altres, cuidant els que tenim a prop, els més oblidats i abandonats. Cal que siguem constants, que no defallim,  com ens anima el Sant Pare: «no ens cansem de fer el bé […] La nostra vida és un temps per sembrar el bé.».

Benvolguts germans i germanes, preguem pels cinc nous preveres que aquesta tarda, si Déu vol, seran ordenats al servei de la nostra diòcesi. Animem-nos tots a fer el camí de Quaresma tenint molt present la Creu de Crist i seguint el que ens proposa el Sant Pare. Sembrem el bé per recollir quan arribi el temps.