Data: 13 de febrer de 2022

Un any més, avui, segon diumenge de febrer, celebrem la Jornada Nacional de Mans Unides, dins de la campanya contra la fam, que posa en relleu una realitat dolorosa i vergonyosa del nostre món: la fam.

Fa més de seixanta-tres anys que aquesta institució de l’Església catòlica a Espanya lluita contra la fam, la misèria i les seves causes. Mans Unides treballa per l’ajuda, per la promoció dels països en vies de desenvolupament. En la seva missió fa visibles els invisibles.

La campanya contra la fam de Mans Unides d’enguany té el lema «La nostra indiferència els condemna a l’oblit». El papa Francesc parlava de la «globalització de la indiferència» a Lampedusa i s’ha referit en nombroses ocasions a aquest fenomen que caracteritza la nostra societat. Per exemple, en una homilia diu que «vivim en la indiferència: la indiferència és aquest drama d’estar ben informats, però no sentir la realitat dels altres». Segons el Papa aquest és l’abisme de la indiferència exemplificat en la paràbola del ric (conegut tradicionalment com Epuló) i Llàtzer (vegeu Lc 16, 19-31).

Sabem que hi ha fam al món. Sens dubte impacten molt les imatges televisives que hem vist durant dècades sobre la fam. Ens corprenen, però, davant de tantes persones reduïdes a esquelets humans, a causa de la pobresa i de la fam, regna un silenci internacional inacceptable (cf. Fratelli tutti, 29). Estem molt ben informats, sí, però aquesta informació no arriba al cor, i la llàstima desapareix quan tanquem el televisor o quan canviem de canal perquè no ens afecti. El nostre repte és transformar les estructures establertes per corregir el profund i creixent abisme entre rics i pobres. En molts països rics en recursos naturals, explotats per empreses estrangeres, la majoria dels seus ciutadans no poden satisfer necessitats bàsiques com l’alimentació. ¿Això com ho podem permetre? Tard o d’hora haurem de passar l’examen del Senyor, com el ric Epuló. Els governants i els directius d’empreses multinacionals tenen una gran responsabilitat i, alhora, l’oportunitat d’equilibrar la balança.

L’any 2020 Mans Unides va recaptar a Espanya més de quaranta milions d’euros i es van aprovar 506 projectes de desenvolupament a 53 països. També es van dur a terme 172 accions d’emergència i ajuda humanitària als continents africà, americà i asiàtic per valor de prop de cinc milions d’euros.

Si m’ho permeteu, us demano, un any més, que ajudeu tant com pugueu aquesta entitat eclesial en els seus propòsits nobles i en els projectes anuals que desenvolupa i supervisa. Aquest diumenge us animo a col·laborar en la Campanya de Mans Unides contra la fam al món. Podem fer-ho contribuint econòmicament a les col·lectes que es faran aquest cap de setmana a les parròquies i centres de culte o telemàticament*.

Benvolguts germans i germanes, més enllà dels nostres donatius, hem de combatre la cultura de la indiferència que ens impedeix posar fi a la desigualtat, a la pobresa i a la fam. Tots estem cridats a seguir treballant pels més vulnerables d’aquí i d’arreu del món. Demanem al Senyor que ens ajudi a fer-ho possible.