Data: 7 de març de 2021

En anys anteriors, dies abans de la Setmana Santa, hi havia molt moviment a l’interior de les confraries, germandats i congregacions per preparar els passos, els horaris, les preceptives autoritzacions, les sol·licituds de col·laboració per part dels seus dirigents, l’expressió il·lusionada per millorar els actes respecte als anys precedents. I una infinitat de petits detalls que comporta tota activitat comunitària.

Per contra, enguany s’ha produït un canvi radical: als carrers i places de les nostres poblacions no hi haurà manifestacions externes per commemorar els últims dies de la Vida, Mort i Resurrecció del Senyor. Les condicions imposades per la pandèmia de la COVID impedeixen les celebracions que reuneixen molta gent. Això ha provocat una paralització de la gairebé totalitat de projectes i la desil·lusió de molts seguidors i responsables. Per descomptat, no ha estat una sorpresa d’última hora, ja que des del mes de gener hi havia notícies des de diferents punts d’Espanya de la supressió d’actes i la Coordinadora de Confraries de Catalunya s’hi va pronunciar de la mateixa manera fa unes setmanes. Haig de constatar que, a part del consegüent desencantament i decepció, hi ha hagut, en general, una gran comprensió per les mesures adoptades. Se’ns demana responsabilitat personal i també institucional. La fem nostra i l’acceptem, sense deixar de demanar a Déu per la fi d’aquesta situació que ha creat tanta por, tant de sofriment i tanta mort.

Ja l’any 2020 vam viure una experiència similar a la qual no estàvem acostumats i ens en vam sortir recordant-nos els uns als altres que la Setmana Santa se celebrava igualment a l’interior dels nostres temples, amb l’assistència orant de la comunitat cristiana que es reuneix al voltant de l’altar per  participar del misteri de Crist. Enguany ens ha donat una mica més de temps per preparar el nostre cor per aquestes celebracions.

Amb aquestes línies vull contribuir a una vivencia més íntima i més autèntica de tot el que significa la Setmana Santa.  Ho resumeixo en aquests consells:

  1. Participeu en les celebracions parroquials, perquè recullen el sentit més profund de la nostra fe: la Missa del Diumenge de Rams, la confessió, la Missa del Sopar del Senyor, els Oficis del Divendres Sant, la Vigília Pasqual i la Missa del Diumenge de Pasqua. A les parròquies trobareu tota la informació i els horaris. Respectarem sempre els aforaments per als llocs de culte que ens han indicat les autoritats.
  2. No perdeu la il·lusió ni l’interès per col·laborar amb els responsables de les vostres confraries. És una situació temporal que no ha de relaxar la nostra participació i vivència de la nostra fe. Demanem a Déu que la pandèmia acabi i puguem solemnitzar al carrer el que fem a l’interior dels nostres temples. Aquestes manifestacions de pietat popular ajuden a viure el present respectant i dignificant l’acció dels nostres avantpassats.
  3. Agraïu el servei que presten molts cristians a les confraries. És un treball immens, una preocupació gran, una dedicació il·limitada. Permeteu-me que, en nom de tots, agraeixi també el seu interès i participació.

Els cristians sabem acompanyar la manifestació externa amb una actitud interna humil i reconciliada. Demano a Déu que tots la pugueu viure d’aquesta manera.