Data: 18 de setembre de 2022

El proper diumenge, 25 de setembre, l’Església celebra  la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat. Una iniciativa del papa Francesc per reflexionar sobre com acollim les persones que es veuen forçades a cercar un futur lluny de la seva terra i de la seva gent.

Vivim en un context social i econòmic difícil. Som espectadors de com es vulneren els drets humans en molts llocs. Les conseqüències de molts mesos de pandèmia i de la guerra a Ucraïna, sense oblidar els conflictes en molts altres llocs, ho han agreujat tot. Davant d’aquesta realitat, som cridats a construir un futur més d’acord amb el pla de Déu, en un món on tots puguem viure dignament i en pau. Això només serà possible des de la conversió personal i la transformació de la realitat.

El missatge del Papa per aquesta Jornada posa l’accent en la necessitat que els migrants i refugiats que ja viuen entre nosaltres siguin també protagonistes en la construcció del futur que volem. Hauríem de reconèixer i valorar tot el que ells hi poden aportar. La presència de migrants i de refugiats a les nostres comunitats és una oportunitat de creixement humà, cultural i espiritual per a tots. És una oportunitat per conèixer millor el món i la bellesa de la diversitat.

L’Església de Barcelona ja fa anys que viu la creixent diversitat dels seus membres com una riquesa irrenunciable. S’han constituït parròquies i comunitats anomenades «personals», que ajuden els membres vinguts de cultures diverses a viure la fe sense perdre els seus costums i tradicions. S’està fent un gran esforç perquè s’incorporin a les diverses comunitats parroquials i al treball pastoral.

El Sínode sobre la «sinodalitat» en el qual estem immersos ens recorda que caminar junts en la diversitat és el camí per construir l’Església que Jesucrist vol. En el missatge d’enguany, el papa Francesc ens diu: «L’arribada de migrants i refugiats catòlics ofereix energia nova a la vida eclesial de les comunitats que els acullen. Ells són sovint portadors de dinàmiques revitalitzants i animadors de celebracions vibrants. Compartir expressions de fe i devocions diferents representa una ocasió privilegiada per viure amb més plenitud la catolicitat del poble de Déu». Acollim els migrants i refugiats com a nosaltres ens agradaria ser acollits. Compartim amb ells els nostres projectes, somnis i compromisos.

Benvolguts germans i germanes, ningú no ha de ser exclòs en el treball pel Regne, que situa sempre al centre els habitants de les perifèries existencials. Entre ells hi ha molts migrants i refugiats, desplaçats i víctimes del tràfic de persones, amb qui Déu vol edificar el seu Regne, perquè sense ells no seria el Regne que Déu vol. Demanem-li intensament que ens obri el cor i la ment per acollir amb amor l’estrany. Déu vol que tots formem una família: «Que tots siguin u, com tu, Pare, estàs en mi i jo en tu» (Jn 17,21), diu Jesucrist. Quin repte més apassionant!