Data: 5 de febrer de 2023

Vull referir-me avui a dues institucions que el mes de febrer tenen una presència social remarcable i manifesten amb més intensitat la seva activitat: MANS UNIDES i L’HOSPITALITAT DE LA MARE DE DÉU DE LOURDES, que compta amb els grups parroquials de Pastoral de la Salut. Per descomptat, no tenen més importància que moltes altres organitzacions catòliques amb finalitats caritatives, totes amb un mateix nivell de compromís cap als més necessitats. Alguna vegada ja hem dedicat també comentaris a ressaltar la seva dedicació, com és el cas de Càritas, de les Confraries, de les que distribueixen aliments i fan reforç escolar, de les que atenen els sense sostre i busquen habitatges dignes, dels campaments i colònies juvenils, de les qui promouen el voluntariat per al Tercer Món, etc.

Cal agrair-los el seu treball i animar les generacions més joves a col·laborar i  participar activament en alguna d’aquestes activitats que dignifiquen l’ésser humà i ajuden que la societat tingui un rostre més just i solidari. És una tasca que neix del mandat de Jesús de Natzaret i que l’Església ens transmet i actualitza. Amb aquesta motivació evangèlica contribuïm a la fraternitat de tot el gènere humà, col·laborem amb organitzacions de diferent signe i agraïm el respecte que els altres tenen cap a les nostres pròpies conviccions. Som gent de l’Església catòlica, però no pretenem excloure ningú, per motius culturals o religiosos, de l’ajuda necessària; no pretenem crear enfrontaments ni aixecar barreres; no volem mostrar orgull o satisfacció plena per les nostres accions. Moguts per la fe en Jesucrist, posem per damunt de tot l’amor als altres. I això dona sentit a la nostra vida.

Des de fa més de seixanta anys, Mans Unides dedica els primers dies de febrer a recordar-nos la seva lluita contra la fam al món. Promou col·lectes a parròquies, col·legis i altres institucions, organitza sopars solidaris,  ha encunyat l’expressió “dejuni voluntari”, fa conferències i anima cursos sobre les desigualtats socials. Al mateix temps ret comptes del que recapta i explica a la perfecció les seves accions als països en vies de desenvolupament. Cada any ens dona a conèixer un lema, sempre provocador, per interpel·lar la nostra consciència endormiscada o despreocupada dels mals d’aquest món. El d’enguany és FRENAR LA DESIGUALTAT ÉS A LES TEVES MANS i ens proposa col·laborar en el finançament de dos projectes: un a Sacaba (Bolívia), un programa d’atenció a les dones, i un altre a Kandhamal (Índia), un programa de prevenció del tràfic il·legal de persones. Els responsables diocesans d’aquesta organització ens demanen la col·laboració de persones que es comprometin en aquesta finalitat.

També enguany se celebra la XXXI Jornada Mundial del Malalt, que coincideix amb la festa de la Mare de Déu de Lourdes (11 de febrer), que es fa visible a la nostra diòcesi a través de la feina de tots els grups de Pastoral de la Salut integrats en les diferents parròquies per mitjà de l’activitat de l’Hospitalitat de Lourdes. Tots dediquen el seu temps a l’atenció dels malalts acompanyant, cuidant, resant i ajudant la família que pateix la malaltia d’un dels seus membres. Organitzen també peregrinacions al santuari de la Mare de Déu de Lourdes, amb una bona resposta per part de malalts, devots i col·laboradors. Animo a tothom a participar en aquesta tasca que tanta gratificació genera en l’atenció a les persones més fràgils. El Papa, com és habitual, escriu un missatge dirigit a tothom que aquest any ha titulat “CUIDA’L”. La compassió com a exercici sinodal de sanació. Ens recorda la frase del samarità de l’evangeli de sant Lluc.