Data: 14 de juny de 2020

Avui celebrem la festa del Corpus Christi. Enguany, degut a la crisi del coronavirus i les greus conseqüències que ha provocat, la celebració serà diferent. No serà possible recórrer els carrers dels nostres pobles i ciutats i contemplar els altars i les catifes de flors que preparàvem cada any com una ofrena al Senyor. Serà diferent, però hem d’aconseguir que sigui molt especial posant-hi intensitat i profunditat, per a rebre tot el fruit que el Senyor ens vol concedir, que sens dubte serà abundant. També hem d’escoltar amb atenció la invitació a la caritat, a compartir els nostres béns, i al compromís ferm per la pau i la justícia en el món.

Som cridats a viure amb una intensitat particular la celebració litúrgica i a aprofundir en el misteri de l’Eucaristia. Precisament perquè les circumstàncies són més doloroses, hem de percebre d’una manera especial la presència de Jesús que camina amb nosaltres, ens mostra el sentit de les Sagrades Escriptures i es fa aliment en aquest difícil pelegrinatge. El misteri eucarístic és l’arrel, el fonament i el secret de la vida espiritual per cada deixeble i per tota l’Església.

Quan tenim dubtes, por, incertesa o foscor, l’Eucaristia es converteix en la llum pel camí. La celebració ens nodreix amb la Paraula de Déu i el Pa de Vida. En la primera part llegim les Escriptures, que il·luminen la nostra ment i revifen el cor. Després rebem l’aliment de vida, que és Jesús mateix, perquè l’Eucaristia és banquet, és Crist present de manera real i substancial. Per això hem de participar-hi ben conscients de la seva presència real i hem d’expressar el nostre amor i agraïment per la seva presència dedicant-li estones llargues d’adoració.

Ell se’ns dona per a quedar-se en nosaltres. La comunió eucarística esdevé una compenetració íntima entre Crist i la persona que combrega. La comunió també crea unitat entre els qui combreguen. L’Eucaristia expressa i genera la comunió eclesial i convida els membres de l’Església a compartir els seus béns espirituals i materials, a ésser solidaris amb els altres, a ser promotors de justícia, de pau, i especialment a compartir-ho tot amb els necessitats.

En aquests moments tant durs que estem vivint, l’Eucaristia ha de portar els fidels i les comunitats a viure la caritat afectiva i efectiva: a compartir els béns, a capacitar les persones perquè es puguin incorporar a la vida laboral, a reconstruir el teixit econòmic, laboral i social tan afeblit per la pandèmia. Les persones, institucions i administracions estem cridats a mirar el futur amb confiança, a afavorir la creativitat i lluitar amb fermesa perquè es creïn les condicions adequades  per a la inversió i el desenvolupament de noves iniciatives per crear una economia real i de generar nous llocs de treball dignes.

Semblantment, totes les persones de bona voluntat, particularment aquelles amb més capacitats i responsabilitats, han de col·laborar en una reflexió més profunda i creativa i posar els recursos a l’abast de la societat per a construir una economia més justa i equitativa. L’Evangeli de Jesús ens ha d’inspirar per a dur a terme una transformació radical de la vida, amb el seu missatge de justícia, d’esperança i de fraternitat.

L’encontre amb Jesús a l’Eucaristia  també ens porta a evangelitzar, a donar testimoni. Hem de donar gràcies al Senyor i mostrar la nostra fe sense complexos ni por en tots els àmbits de la vida. Que el Senyor ens concedeixi ésser conscients del tresor incomparable que és Crist present en el Sagrament. Que Maria ens ensenyi i ens ajudi a viure aquest santíssim misteri.