Data: 17 de gener de 2021

Sempre intento aprofitar aquests comentaris dominicals per acompanyar la vostra vida cristiana amb alguns consells i pràctiques que ens acostin a la persona de Jesucrist. Tots els membres del Poble de Déu -bisbes, sacerdots, religiosos i laics- estem obligats a viure i a donar credibilitat davant els altres d’una fe apresa i acceptada amb totes les seves conseqüències.

De tant en tant em sembla convenient fer-vos saber alguns fets que la comunitat diocesana, seguint les indicacions de l’Església, proposa per al bé de tothom. Aquest és el cas d’avui en què us informo de tres esdeveniments i us en demano la vostra adhesió i, sobretot, les vostres oracions.

1. La festa de sant Antoni abat. La seva celebració coincideix amb aquest diumenge 17 de gener, té molt arrelament popular i el Sant ha adquirit al llarg dels segles una intensa i àmplia devoció. És considerat un dels pares del monacat i la seva vida, austera i silenciosa, es remunta al segle III-IV en terres d’Egipte. Quan es converteix a Crist, ven els seus béns, els regala als pobres i es retira a la solitud del desert. A més del seu amor al proïsme, admira i respecta els altres éssers de la creació. Per això, des de molt antic, és considerat el patró dels animals.

A la nostra diòcesi la festa consisteix en una celebració de l’Eucaristia a l’oratori de la Sang i en una posterior benedicció d’animals a les portes del mateix temple. Hi van gran quantitat de devots que demanen la intercessió de Sant Antoni per a ells i per a les seves mascotes. També hi participen -de manera animada- algunes agrupacions de pagesos. Enguany només s’hi mantindrà la celebració de la Santa Missa.

2. La Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians, del 18 al 25 de gener. Són vuit dies en què les diferents confessions cristianes dediquen celebracions i moments d’oració per demanar a Déu la unitat de tots els que confessen que Jesús és el Fill de Déu. És una iniciativa de fa més de cent anys i a la nostra diòcesi té una tradició molt arrelada en les diferents comunitats que periòdicament es reuneixen i programen diverses activitats que ens recorden que aquesta setmana és molt important per assolir aquest objectiu. El lema d’enguany és tret de l’evangeli de sant Joan: “Mantingueu-vos en el meu amor i donareu molt fruit” (15, 5-9). Si no podeu participar en els actes amb la vostra presència física, reseu per la unitat de tots.

3. La celebració dels XXV anys del Concili Provincial Tarraconense (1995). Dijous que ve, dia 21, festa de sant Fructuós a Tarragona, els bisbes amb seu a Catalunya signaran un document recordant aquell esdeveniment tan significatiu per a les nostres diòcesis i animant a aprofundir en una vivència autèntica de la fe i en una evangelització, amb més coratge i alegria, de la nostra societat, tot afrontant els consegüents reptes pastorals. És un compromís que ens afecta a tots. Per les circumstàncies actuals no es podrà fer una celebració amb l’assistència de tots els que hi van participar ni dels responsables i col·laboradors actuals. L’acte quedarà circumscrit a la signatura dels bisbes, però ampliat a les oracions que totes les comunitats de les nostres diòcesis dirigiran al Senyor per agrair i actualitzar aquesta important obra de la nostra Església.

Com podeu veure, són moltes i constants les iniciatives eclesials que demanen la nostra atenció i el nostre compromís.