Data: 16 d’octubre de 2022

Avui voldria compartir amb vosaltres un testimoni preciós sobre l’Eucaristia. El seu autor és sant Justí, un filòsof i màrtir del segle II. Sobre l’any 150, Justí va dirigir un escrit a l’emperador de Roma en què li explicava, entre altres temes, què feien els cristians a les reunions dels diumenges.

Justí diu que, l’anomenat dia del sol (el diumenge), els cristians es reunien sempre en un mateix lloc. Començaven la reunió llegint les memòries dels apòstols i els escrits dels profetes. Quan acabaven, qui presidia prenia la paraula i animava la comunitat a reflexionar sobre els relats que havien llegit.

Després, la comunitat es posava dreta i pregava pels altres, tant pels presents com pels que no hi havien pogut anar aquell dia. En acabar, tots es feien el bes de la pau.

Tot seguit, el que presidia prenia una mica de pa i una copa de vi i dirigia a Déu una pregària d’acció de gràcies. Quan aquesta acabava, els diaques distribuïen el pa i el vi entre els presents i el portaven també als absents, especialment als malalts.

Sant Justí conclou dient que, en acabar la celebració, qui volgués podia donar una part dels seus béns a qui presidia la celebració. Aquests béns es lliuraven a les persones que no tenien recursos per viure: les vídues, els orfes, els malalts i els presos.

En aquest testimoni podem observar que la celebració de la missa al segle II era pràcticament igual a la que celebrem avui dia. Els primers cristians, com els d’ara, intentaven ser fidels cada diumenge a les paraules de Jesús a l’Evangeli: «Feu això, que és el meu memorial.» (Lc 22,19).

Justí anomena aquesta celebració Eucaristia, paraula d’origen grec que significa acció de gràcies. I és que quan participem en l’Eucaristia agraïm a Crist que hagi volgut unir la seva vida a la nostra. La trobada dominical amb el Senyor ens dona força per viure el present amb confiança i fer front al futur amb esperança.

El testimoni de Justí ens ensenya també que l’Eucaristia i l’amor als nostres germans estan íntimament units. L’Eucaristia ens ajuda a sortir de nosaltres mateixos i a convertir-nos en bon pa per als altres, especialment per als més necessitats.

Benvolguts germans i germanes, tant de bo que sapiguem participar en l’Eucaristia amb la mateixa fe i amb la mateixa entrega amb què hi han participat els sants al llarg dels segles. Que Maria ens ajudi a acollir amb agraïment el do de l’Eucaristia i a fer de la nostra vida un regal per als altres.