Data: 18 d’octubre de 2020

Us adreço unes paraules de record i d’ànim per convidar-vos a col·laborar i participar en l’activitat missionera de l’Església. De record, perquè el diumenge del DOMUND és conegut per tothom com un esdeveniment eclesial que celebrem cada any —tal com l’entenem ara— el tercer diumenge d’octubre, des de 1926. Abans, hi havia hagut sempre respostes individuals o d’algunes congregacions per anar a missions a predicar l’evangeli. I també d’ànim: el necessitem perquè res ni ningú elimini de la nostra vida l’alegria d’anunciar Crist, ni tan sols en aquestes circumstàncies tan dramàtiques que estem patint.

El DOMUND d’enguany se celebra en un context de crisi sanitària i econòmica mundial, on s’ha posat de manifest que el paper de l’Església és crucial per als més necessitats en països d’Àfrica, Àsia i Amèrica. Allí l’Església lluita en primera línia contra el virus, la pobresa i la fam. Aquest diumenge és una oportunitat per donar suport al seu treball i aconseguir que les diòcesis d’aquests territoris puguin continuar obertes durant aquesta crisi sanitària.

La col·laboració sol·licitada parteix sempre d’un pressupòsit bàsic: la llibertat personal, ja sigui per a fer un donatiu, per a dedicar un temps a una experiència missionera o per a l’oració. És cert que els cristians, per mandat de Crist, fem un pas més, perquè convertim la llibertat en un compromís exigent i en una obligació ineludible per complir amb l’ajuda a les comunitats més pobres de la terra.

Malgrat la situació actual, no tenim raons evangèlicament sòlides per no contribuir amb els nostres mitjans a pal·liar les necessitats alienes.

La campanya d’aquest diumenge ens recorda tres actituds: pregar per totes les comunitats cristianes, especialment les que viuen en terres de missió; dedicar part del nostre temps al servei de l’anunci, com a voluntaris o com a missioners; i, finalment, cooperar econòmicament en aquesta tasca fonamental.

Fixeu-vos en algunes dades: hi ha 1.115 territoris de missió; més de la meitat de les escoles de l’Església catòlica (119.200) es troben en les missions i el 26% del treball social de l’Església universal s’hi desenvolupa a través de 26.898 institucions socials (hospitals, orfenats, residèn cies d’ancians…). En els últims trenta anys, l’Església ha obert una mitjana diària de dues institucions socials i sis d’educatives. Els diners enviats per Espanya l’any passat van ser de 10.527.782 E, amb 439 projectes finançats, i el nombre de missioners de totes les diòcesis espanyoles sumen més de 10.000, comptant religiosos i religioses, sacerdots i laics. En aquest grup es troben els que pertanyen a la nostra diòcesi, i que molts de vosaltres coneixeu.

El lema d’enguany és el següent: SOC AQUÍ, ENVIA’M. Combina la disponibilitat personal, basada en la llibertat, amb l’acceptació de la iniciativa de Déu, que crida a cadascú i l’envia a proclamar la seva paraula de salvació i a fer visible l’ajuda als germans.

El papa Francesc ha escrit un missatge a tots els catòlics amb la finalitat de glossar la campanya anual de les missions i animar-nos a participar en aquest singular projecte universal. En els vestíbuls dels temples teniu força documentació per completar la necessària informació que sempre es reclama quan s’ofereix ajuda.