Amb la Carta apostòlica Patris corde (Amb cor de pare), signada el dia 8 de desembre de 2020, el Papa recorda el 150è aniversari de la declaració de sant Josep com a patró de l’Església Universal i, amb motiu d’aquesta ocasió, des del 8 de desembre de 2020 fins al 8 de desembre de 2021 se celebrarà un any dedicat especialment a ell.

Un pare estimat, un pare en la tendresa, en l’obediència i en l’acollida; un pare de valentia creativa, un treballador, sempre a l’ombra: amb aquestes paraules el papa Francesc descriu sant Josep d’una manera tendra i commovedora.

De fet, va ser el beat papa Pius IXè amb el decret Quemadmodum Deus, signat el 8 de desembre de 1870, que va voler aquest títol per a sant Josep. Per celebrar aquest aniversari, el Pontífex ha convocat un “Any” especial dedicat al pare custodi de Jesús. En el rerefons de la Carta apostòlica, hi ha la pandèmia del Covid-19 que ens ha fet comprendre la importància de la gent comuna, d’aquells que, lluny del protagonisme, exerceixen la paciència i infonen esperança cada dia, sembrant la corresponsabilitat. Com sant Josep, “l’home que passa desapercebut, l’home de la presència diària, discreta i oculta”. I no obstant això, el seu és “un protagonisme inigualable a la història de la salvació”.

Al costat de la publicació de la Carta apostòlica, s’ha publicat el Decret de la Penitenciaria Apostòlica que anuncia l’”Any de Sant Josep” especial, convocat pel Papa i la concessió del “do de les indulgències especials”. Es donen indicacions específiques per als dies tradicionalment dedicats a la memòria de l’Espòs de Maria, com el 19 de març i l’1 de maig, i per als malalts i ancians “en el context actual d’emergència sanitària”.