Aquest divendres, dia 14 de gener, ha tingut lloc el moment central de la visita ad limina apostolorum que els bisbes de les províncies eclesiàstiques de Tarragona, Barcelona i València estan realitzant des d’aquest passat dia 10 de gener a Roma. El Sant Pare Francesc ha rebut en audiència els 22 bisbes d’aquestes tres províncies eclesiàstiques, el segon grup de bisbes d’arreu de l’estat espanyol, d’un total de quatre, que faran aquesta visita preceptiva que té lloc cada cinc anys.

En finalitzar aquesta audiència privada, el cardenal Joan Josep  Omella, president de la Conferencia Episcopal Espanyola (CEE) i arquebisbe de Barcelona; el cardenal  Antonio Cañizares, arquebisbe de València, i Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona han comparegut en roda de premsa des de El Colegio Español de Roma per fer un balanç d’aquesta visita.

Arquebisbe Joan: «El Sant Pare ens ha convidat a evitar tota ideologia que provoqui qualsevol polarització política»

L’arquebisbe Joan Planellas, en la seva primera visita ad limina, ha destacat la «gran proximitat» que han trobat els bisbes en els diversos organismes dels dicasteris on han compartit les dificultats i esperances de cada Església local. En relació a la trobada amb el Sant Pare, que ha durat més de dues hores, Mons. Planellas ha expressat la «cordialitat» i «proximitat» mantinguda. En relació als temes tractats, els bisbes han parlat amb el Sant Pare sobre la importància de l’evangelització davant la forta secularització, el treball sinodal, la immigració i la situació política del país a nivell general. Sobre aquesta darrera qüestió, l’arquebisbe Joan ha manifestat que el Sant Pare els ha convidat a evitar «tota ideologia que provoqui qualsevol polarització política».

Els cardenals Joan Josep Omella i Antonio Cañizares han corroborat la bona acollida de tots els dicasteris, i el testimoni de tendresa, humanitat i proximitat, com a pare i germà, del papa Francesc. A més, el cardenal Omella ha destacat la «visió profunda de fe» que caracteritza al Pontífex i el seu bon humor «que impedeix tota desesperança». L’arquebisbe de Barcelona ha valorat de manera positiva, també, la convivència i fraternitat viscuda entre els bisbes de les tres províncies eclesiàstiques en el transcurs d’aquesta visita. «Torno a casa després d’aquesta visita ad limina sentint-me enfortit en la fe pel successor de Pere, i tant de bo ho sàpiga transmetre», ha expressat.

Sobre la possible visita del papa Francesc a Espanya, el Sant Pare ha manifestat el seu interès als bisbes sense desvetllar cap més detall.

La visita ad limina, una expressió de comunió eclesial

Al llarg d’aquesta setmana, els bisbes de les províncies eclesiàstiques de Tarragona, Barcelona i València han celebrat l’eucaristia a les quatre basíliques romanes: Sant Pere, Sant Joan del Laterà, Santa Maria la Major i Sant Pau Extramurs. A més, han mantingut reunions als diferents dicasteris de la Cúria romana com són el dels Bisbes, la Doctrina de la Fe, Clergat, Instituts de Vida Consagrada, Educació Catòlica, Culte Diví, Laics, Nova Evangelització, Família i Vida, Promoció per al Desenvolupament Humà Integral, Comunicació i la Secretaria d’Estat. La visita ad limina comprèn, també, el pelegrinatge a les tombes dels apòstols Pere i Pau com a expressió de comunió eclesial i poder informar sobre la situació de l’Església en la pròpia diòcesi que cada bisbe té encomanada. La darrera visita ad limina dels bisbes espanyols va ser l’any 2014, durant el primer any de pontificat del papa Francesc.