Data: 13 de setembre de 2020

Quan parlem de l’espiritualitat d’una Església en sortida pensem normalment en una espiritualitat de sortir, és a dir, de l’acció, de la missió… Però, potser, aquest temps de la Covid-19, que ens ha limitat poder sortir, ha estat la gran oportunitat per redescobrir l’espiritualitat d’entrar, és a dir, de rebre, d’escoltar, d’acollir, d’estar atents, de contemplar…

En el progressiu retorn a la normalitat, ¿a quines coses ens convé estar amatents des de les nostres parròquies, comunitats, associacions, moviments, fundacions diocesanes, escoles cristianes, centres culturals catòlics i entitats de la nostra arxidiòcesi? ¿Què vol dir sortir en el context actual? ¿Quina crida rebem del Senyor en aquesta nova situació, totalment excepcional i que ningú no preveia fa uns mesos?

Hem fet experiència de la fragilitat. Pensàvem que teníem respostes a totes les preguntes, però ens hem adonat que no en tenim. També hem pogut fer experiència que Jesucrist Ressuscitat ens surt al pas i no respon a les preguntes que emergeixen de la realitat que estem vivint amb explicacions teòriques, sinó amb la seva presència: «Jo soc amb vosaltres dia rere dia fins a la fi del món» (Mt 28,20). Ell és sempre amb nosaltres, ens ajuda en la nostra fragilitat, i ens infon la seva pau i serenor; ens fa sortir sense por a difondre l’alegria de l’Evangeli.

Des de la senzillesa de sentir-nos fràgils i necessitats, estem cridats a sortir a l’encontre de les persones, de la societat, de la humanitat sencera, per viure la fraternitat. Estem cridats a donar testimoni explicitant públicament el que ens convida a viure el papa Francesc a l’exhortació apostòlica Christus vivit: «Déu ens estima, Crist ens salva, Ell viu!» (n. 130).

Estem cridats a un seriós discerniment sobre el futur; a pregar cada dia i a demanar al Senyor: quina és la teva voluntat? Caldrà donar resposta als joves i amb els joves, i vetllar per aquest nou present i futur. La nostra vocació és servir els més pobres i vulnerables. En aquest sentit, ara haurem de continuar aplicant més que mai el Pla Pastoral Diocesà, seguint l’eix dels joves, cercant els irrenunciables per a una pastoral juvenil i, alhora, la mateixa realitat de la crisi econòmica i social provocada pels efectes de la pandèmia del coronavirus ens exigeix que unim esforços per acollir i viure l’Evangeli amb els més pobres i vulnerables de la nostra societat. Durant el proper curs pastoral, haurem de treballar conjuntament aquests dos eixos.

Com veieu, el nostre Pla Pastoral Sortim! és més vigent que mai. Com a Església en sortida, doncs, sortim a l’encontre dels germans i de la comunitat a través de la fraternitat; sortim a l’encontre dels joves; sortim a l’encontre dels pobres, i fem-ho des de l’escolta de l’Esperit en el discerniment i, sobretot, des de l’encontre personal i comunitari amb Jesucrist.