Dissabte 19 de novembre va tenir lloc, al Seminari Conciliar de Barcelona, la Jornada Interdiocesana de Pastoral de la Salut, amb el lema «Deixa’t captivar pel seu rostre». La trobada va ser presidida pel bisbe de Terrassa, Mons. Salvador Cristau, bisbe delegat per la Conferència Episcopal Tarraconense en l’àmbit de la salut, i va comptar amb dues ponències sobre «Aprendre a envellir», a càrrec de Cinta Pascual, directora general de L’Onada i membre del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, i «Acompanyament pastoral de la gent gran», a càrrec de Mn. Juan Manuel Bajo, director i coordinador del Secretariat Interdiocesà de Pastoral de la Salut de Catalunya; i Álvaro Medina del Campo, president nacional de Vida Ascendente

Cinta Pascual Montañés va dissertar sobre les repercussions pandèmiques i post pandèmiques en la gent gran, especialment, aquella que viu en residències.

Segons va argumentar, les residències haurien de ser l’últim recurs d’habitatge a la vellesa i aquest temps s’hauria endarrerir tant com sigui possible i com a darrera baula de la cura. És a dir que “cal emprar tots els recursos familiars i socials abans d’arribar-hi, per així, disminuir el possible l’estada”. Segons les dades, es va informar que abans l’edat mitjana d’estada eren 5 anys i ara s’ha aconseguit abaixar aquesta ràtio a 2,5 anys.

En la seva intervenció, Bajo va presentar el document que han elaborat els bisbes sobre la pastoral de la Gent gran cosa que va ratificar el Sr. Medina president de Vida Ascendente. Amb aquest document de base van obrir iniciatives Pastorals perquè des de diversos camps es consideri “la vellesa com una oportunitat de transmissió de la fe”. Ressaltant que aquesta edat de maduresa pot ser molt útil per a la transmissió de la fe i valors tant des de dins de la família com a tots els àmbits de la societat.

Ambdues ponències van coincidir a remarcar que cal fer tot el possible per aconseguir que la societat i les famílies acompanyin les persones grans des de l’afecte i la gratitud per tal que puguin passar aquesta darrera etapa de la vida a la seva llar i preparar-se per la mort en un clima d’escalf familiar i social.

 

Font: Arquebisbat de Tarragona i arquebisbat de Barcelona