Data: 6 de desembre de 2020

En aquest comentari vinculo dos temes de molta importància per a la vida cristiana i que coincideixen en el dia 8 de desembre: la Solemnitat de la Mare de Déu (per a l’Església universal) i el Dia del Seminari (per a les diòcesis espanyoles). Són dos esdeveniments que proposo per a la vostra reflexió i també us en demano la col·laboració.

Centrem-nos primer en Maria, la mare de Jesús. Durant aquest any que s’acaba n’hem parlat algunes vegades: “Oració a Maria” (31 de maig), “La Verge Blanca de l’Acadèmia, Patrona de Lleida”(15 setembre), i n’hem fet diverses referències en altres comentaris dominicals. Sabeu també la importància que té en la nostra història i, per això, quan pronunciem una homilia sempre acabem amb unes paraules sobre la Verge perquè ens ajudi, a cadascú i a tota la comunitat cristiana, a ser millors seguidors del seu Fill. Com a mare, comprèn les deficiències, les limitacions, les faltes dels seus fills i intercedeix per procurar la conversió i buscar la reconciliació i la pau.

La nostra pròpia feblesa  ens permet mirar altres persones de la nostra mateixa condició, com els sants i, sobretot hem de mirar a Maria… per comprovar que no és impossible seguir els passos de Jesucrist. En aquest sentit trobem un model a qui imitar per respondre amb autenticitat al seu Fill. És la seva mare, Maria, que ens ensenya a unir pensament i acció. Si recordem les escenes on apareix en els evangelis, hi descobrirem una dona confiada en l’Anunciació, agraïda en el Naixement de Jesús, alegre en el cant del Magnificat, solidària en la Visitació a la seva cosina, intercessora en les noces de Canà, seguidora incansable del seu Fill, austera en la seva vida personal i familiar, soferta al peu de la creu, esperançada el dia de Pentecosta. D’ella no en sabem ni queixes ni laments, no en coneixem descoratjaments ni desacords i en veiem una gran capacitat d’escolta, una constant mostra de tendresa i una actitud comprensiva cap als seus semblants.

És una festa que els cristians vivim amb goig i agraïment a Jesús, que ens va regalar la seva Mare, perquè féssim realitat la tendresa i l’amor que va predicar per a tothom. No oblidem mai la seva figura, no rebutgem la seva intercessió, no desaprofitem les seves lliçons de vida.

El segon tema per recordar avui és el DIA DEL SEMINARI. És una celebració ajornada perquè el mes de març, dia de sant Josep, no la vam poder commemorar. Us demano una oració pels nostres seminaris, els nostres seminaristes i els formadors. Que la seva vida irradiï una actitud positiva en els nostres joves perquè els atregui cap al ministeri sacerdotal. Sabeu que actualment el Seminari Major Interdiocesà de Catalunya, format per set de les seves diòcesis, es troba a Barcelona. Allí viuen els seminaristes en comunitat i acudeixen a les classes de la Facultat de Teologia.

El lema triat per a aquesta campanya, «Pastors missioners», intenta recollir, sense esgotar-la, la identitat del sacerdoci ministerial. Els sacerdots, en tant que participen del sacerdoci de Crist, són anomenats en veritat «pastors de l’Església» i, com a enviats per Crist, amb els Apòstols, són essencialment missioners dins d’una Església tota ella missionera.

 

A les diòcesis espanyoles, en el curs 2019-20, hi hagut 1.129 seminaristes majors. Enguany han ingressat 208 nous estudiants en els nostres seminaris i 119 els han abandonat. L’any 2019 es van celebrar 130 ordenacions sacerdotals.