Data: 13 de desembre de 2020

L’alegria és una característica necessària del cristià. Durant l’Advent ressona la crida a viure intensament la joia de saber que el Senyor és a prop. Ell és la causa de la nostra alegria. En el magisteri del sant pare Francesc apareix de manera clara i insistent la joia, tant en els títols dels documents com en el seu contingut: Evangelii gaudium, Gaudete et exsultate, Amoris Laetitia, Veritatis gaudium…Per a ell, el goig profund és signe de la presència del Senyor en el cor del creient, i solament des de la joia és possible d’evangelitzar el nostre món.

Sant Pau VI, l’any 1975, va escriure una exhortació apostòlica sobre l’alegria, Gaudete in Domino. En aquesta reflexió es manifesta que l’alegria cristiana és el goig en l’Esperit Sant. El fruit de l’Esperit en el cor del creient és la joia, juntament amb la veritat i l’amor. L’alegria, però, no és un do solament per als cristians; tothom en té necessitat per a viure en plenitud. La recerca de la joia profunda és una exigència del cor, és com un far que, en les tenebres i tempestats de la vida, ajuda a cercar sense defallença la veritat i l’amor. El signe més clar de trobar-se en el camí de la veritat i l’amor és l’alegria.

Tot i això, el camí de l’alegria veritable no és pas fàcil. Ja el mateix Pau VI deia: «La societat tecnològica ha aconseguit de multiplicar les ocasions de plaer, però troba molt difícil engendrar l’alegria» (I). Han passat més de quaranta anys i la societat tecnològica ha multiplicat encara més les possibilitats d’informació, diversió, plaer; però el cor de la persona humana continua essent el mateix:tan sols amb la veritat i l’amor se sacia plenament. Per això, continua essent urgent l’anunci de l’alegria que prové del trobament amb Jesucrist. L’esmentat pontífex deia: «L’alegria cristiana és per essència una participació espiritual de l’alegria insondable, al mateix temps divina i humana, del Cor de Jesucrist glorificat» (II). I el papa Francesc afirma: «La joia de l’Evangeli omple el cor i la vida sencera dels qui es troben amb Jesús. Els qui es deixen salvar per ell són alliberats del pecat, de la tristesa, del buit interior, de l’aïllament. Amb Jesucrist sempre neix i reneix la joia» (EG, 1). No cerquem, doncs, l’alegria fugint de la realitat. El Senyor és a prop i ens espera en cada persona, en cada esdeveniment per portar-nos el goig profund. La quotidianitat, les petites satisfaccions de cada dia, són camí d’alegria plena.