Data: 2 d’octubre de 2022

Aquest cap de setmana a l’Església recordem els Sants Àngels de la Guarda. Fem memòria agraïda a Déu, que ens ha donat a cadascun un àngel protector que ens acompanya al llarg de la nostra vida.

Voldria compartir amb vosaltres un bonic relat de la nostra diòcesi que té com a protagonista un àngel. La història té lloc a Barcelona durant l’Edat Mitjana. En aquella època, Barcelona estava envoltada d’una muralla imponent. Un dia de l´any 1398, la nostra ciutat va rebre la visita d´una persona molt famosa en aquella època, el dominic sant Vicenç Ferrer, gran predicador i missioner.

Els cronistes expliquen que quan Vicenç Ferrer s’acostava a una de les portes d’accés a la ciutat anomenada Portal dels Orbs, va veure un àngel. Molt sorprès, el dominic va preguntar a l’àngel què hi feia i aquest li va respondre que protegia la ciutat per ordre de l’Altíssim.

A partir de llavors, aquella entrada a Barcelona es diria avinguda Portal de l’Àngel. Al costat de la muralla es va construir una capella on es venerava una imatge de l’Àngel Custodi. Nombroses famílies humils de la ciutat visitaven aquesta capella i demanaven a Déu que els seus fills creixessin sans i forts. Quan, a mitjan segle XIX, les muralles de Barcelona van ser enderrocades, la imatge va ser traslladada primer a la parròquia de Santa Anna i, finalment, a una petita església del barri barceloní d’Hostafrancs, que actualment és coneguda com la parròquia del Sant Àngel Custodi.

A mitjan segle passat un escultor va donar a la ciutat una escultura d’un àngel que va ser col·locada a la façana d’un edifici situat al principi del Portal de l’Àngel. Des d’allà, l’àngel continua vetllant per tots els barcelonins i pels que hi passen.

Els àngels són éssers espirituals que tenen la missió de protegir-nos durant el camí de la vida cap al cel. Ho expressa bellament l’autor del llibre dels Salms quan ens diu a cadascun de nosaltres: «perquè donarà ordre als seus àngels de guardar-te en tots els camins» (Sal 90,11).

Benvolguts germans i germanes, si un dia teniu ocasió de caminar pel Portal de l’Àngel, no quedeu enlluernats tan sols per la llum dels aparadors de les botigues. Busqueu l’àngel que des de dalt ens recorda que Déu vetlla sempre per nosaltres.