Aquest dijous dia 13 de gener, els bisbes catalans, valencians i de les Illes Balears han celebrat l’Eucaristia a la darrera de les quatre basíliques majors, la de Sant Pau Extramurs. En aquest cas, l’Eucaristia ha estat presidida per l’arquebisbe Joan Planellas.

En la seva homilia, Mons. Planellas ha parlat sobre la bellesa artística del temple, que «ens reporta la grandesa de la gràcia de Déu lliurada per mitjà de Jesucrist, com predicava sant Pau; i, a la vegada, la nostra petitesa».

En el moment històric actual, ha assegurat, «ens trobem abandonats, estem avergonyits i som l’escarni de la societat, burla dels que ens envolten». Això ens pot fer pensar que el Senyor s’amaga, però «aquest silenci de Déu no és el de l’absència de la seva Paraula, sinó més aviat la falta d’escolta per la nostra part».

En la jornada prèvia a la visita al Sant Pare, l’arquebisbe Joan ha recordat la dinàmica sinodal que ens proposa el papa Francesc com una «dinàmica d’escolta de la veu de Déu que parla en el seu Poble», afirmant que «l’únic garant de la veritat d’aquesta veu de Déu és l’Esperit Sant».

Amb motiu de la celebració a la basílica dedicada a sant Pau, Mons. Planellas ha destacat el pas d’aquest sant per les terres de la Tarraconense. Dirigint-se a la resta de bisbes, els ha recordat que la visita ad limina «és una mostra de la cooperació amb l’Església Universal, en la comunió amb el Bisbe de Roma i des de la nostra Església Local». En aquest sentit, ha reiterat la importància de la dinàmica sinodal per tal de «cooperar més, sortir a les perifèries que, en temps de pandèmia, es troben molt a prop».

Al llarg d’aquest matí, els bisbes han estat rebuts als Dicasteris per als Laics, la Família i la Vida; i per al Servei del Desenvolupament Humà Integral. A la tarda, s’han reunit amb la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica i, finalment, s’han reunit amb la Secretaria General per al Sínode dels Bisbes, on han estat rebuts pel Card. Grech, i els subsecretaris Mons. Luís Marín i Sor Natalie Becquart.

El cardenal Grech ha fet expressiu l’agraïment al ministeri episcopal pel treball sinodal. Ha assenyalat que «en aquesta ocasió no només es un sínode dels bisbes sinó un sínode de tota l’Església. Alhora aquest moment dels sínode a les Esglésies locals no es una fase preparatòria, sinó que ja és part mateixa del Sínode».

També ha assenyalat que «la feina d´aquesta oficina del sínode, a l´agost, al final de la fase de les Esglésies locals, serà un acte col·legial de tot l´Episcopat».

Mons. Luis Marín ha explicat la importància de la dimensió espiritual del Sínode i la necessitat de promoure aquesta dimensió que és també imprescindible.