Aquest festival únic per conèixer el Patrimoni Cultural de l’Església proposa, des del divendres 1 de març fins al 30 de novembre, més d’una trentena d’activitats en 22 comarques de Catalunya, 1 del País Valencià i s’estrena per primer cop al Principat d’Andorra.

Els campanars són l’eix central de la dotzena edició de l’Agenda d’Activitats 2024 de Catalonia Sacra. Aquest festival únic per conèixer el Patrimoni Cultural de l’Església proposa, des del divendres 1 de març fins al 30 de novembre, més d’una trentena d’activitats en 22 comarques de Catalunya, 1 del País Valencià i s’estrena per primer cop al Principat d’Andorra. Aquesta iniciativa excepcional a Europa que impulsen els deu bisbats amb seu a Catalunya s’ha presentat el dimecres 28 de febrer al CaixaForum Macaya en un acte que ha comptat amb la participació Mons. José Tolentino Mendonça. La presència del Prefecte del Dicasteri per la Cultura i l’Educació de la Cúria Romana exemplifica la singularitat de Catalonia Sacra i el reconeixement al treball conjunt que l’Església catalana està fent en el camp del patrimoni cultural.

MANTÉ L’ESPERIT DE VOLER ACOSTAR EL PATRIMONI CULTURAL DE L’ESGLÉSIA AL GRAN PÚBLIC

L’agenda 2024 de Catalonia Sacra manté en la seva dotzena edició el seu esperit original d’esdevenir un festival del patrimoni, únic a escala europea, que vol donar a conèixer al gran públic al Patrimoni Cultural d’arrel religiosa que hi ha a tot el territori i l’esforç que fa l’Església per a la seva preservació. Ho fa a través d’una programació de visites, itineraris, conferències… adreçada al gran públic, amb l’acompanyament dels millors especialistes en cada temàtica.

Enguany s’ha escollit com a tema principal de la programació el món dels campanars i les campanes. La temàtica es va escollir després que el desembre de 2022 la UNESCO va inscriure el toc manual de campanes a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial. La programació proposa un viatge amb aturades als campanars de les esglésies romàniques de la Vall de Boí (8 de juny), de la Seu Vella de Lleida (10 de març), de la basílica dels Sants Just i Pastor Barcelona (7 d’abril) o les Terres de l’Ebre amb el singular campanar de Poble Nou del Delta (27 d’abril). Les visites permetran conèixer la diversitat d’estils arquitectònics, materials de construcció, relació amb la seva església, o les singularitats dels seus elements (campanes, rellotges…).

EXPLICAR OBRES MESTRES I SINGULARITATS MOLT DESCONEGUDES

Més enllà dels campanars, la programació preparada pel 2024 continua mantenint la voluntat de posar en valor obres mestres del nostre patrimoni, sovint desconegudes, que hi ha arreu del territori. Una selecció de ponents experts permetran conèixer detalls o històries dels grans referents del patrimoni d’arrel religiosa dels arquebisbats i bisbats de Catalunya.

En són exemples les conferències davant els retaules majors de la Geltrú (1 de març), del Pont d’Armentera (13 d’abril) o el de Cabacés (3 de novembre); les visites als temples parroquials com Santa Maria i Sant Josep de Badalona (16 de març), Santa Maria de Caldes de Montbui (12 de maig), Sant Cristòfol de Beget (octubre) o Sant Esteve de Canapost (30 de novembre) o l’oportunitat per conèixer altres elements patrimonials singulars com Santa Cova de Manresa (25 de maig), el cementiri modernista d’Olius (20 d’octubre). El festival permetrà conèixer també el Sagrat Cor de Vistabella, obra de Josep Maria Jujol, just acabat de restaurar (14 de setembre) o descobrir la petjada artística de l’escultor Domènec Fita a la ciutat de Vic (24 de novembre).

La programació d’aquest any també inclou altres activitats com una jornada de formació que es farà a Manresa (25 d’octubre) i centrada en el barroc català. En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, (11, 12 i 13 d’octubre) les esglésies que conformen la Xarxa Catalonia Sacra programaran més d’una vintena d’activitats extraordinàries. La Xarxa és una agrupació d’esglésies d’alt interès patrimonials que treballen de forma conjunta per millorar la gestió cultural i l’acollida turística.

DIVULGAR EL PATRIMONI IMMATERIAL

A més de la visita a esglésies, catedrals, ermites… la programació inclou suggeriments de visita i participació en esdeveniments litúrgics caracteritzats per un marcat valor cultural immaterial. Entre els suggeriments d’enguany, hi ha la “Missa de Barcelona“, una missa polifònica composta al voltant de 1360 (6 de març), la participada Processó de la Passió de Tortosa (24 de març) o el Retaule de Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat (5 d’octubre) que es podrà veure davant catedral -parròquia de Sant Llorenç, amb motiu dels 500 anys de la creació de la parròquia.

Font: Catalonia Sacra