Data: 24 d’abril de 2022

Benvolguts i benvolgudes,sant Joan Pau II va instituir el segon diumenge de Pasqua com a festa de la Divina Misericòrdia, una bona manera de relacionar la resurrecció de Crist amb la joia immensa de la salvació.Però què significa que Jesús ens salva? L’Evangeli ens ensenya que el pecat humà, és a dir, l’egoisme, l’orgull, les ganes d’autosuficiència i de poder, i el conseqüent menyspreu de Déu i de l’altre, desfiguren la imatge divina en la persona humana.

La missió de Jesús és, precisament, retornar-nos d’una vegada per sempre la dignitat de fills, la dignitat de ser i existir en la seva mirada amorosa. Així, per la seva Creu i amb la força de l’Esperit, hem esdevingut dignes de dirigir-nos a Déu com a abbà‘papa’. Que lluny queden aquí les imatges d’un Déu rigorós, justicier, pendent de detectar la més mínima feblesa humana! El Déu que mostra Jesucrist és Pare, pare i mare, capaç de patir per la felicitat dels seus fills, de cercar-los amb entranyes inflamades, delerós de fer-los gaudir d’ell mateix: el Déu de la Misericòrdia!

El papa Francesc, desitjós que tota l’Església visqui i manifesti aquesta dimensió alliberadora i engrescadora de la fe, va proclamar el 2016 com a «Any sant» del Jubileu de la misericòrdia, tot un temps per a redescobrir i reviure l’essència del Déu benigne i entranyable. I dins d’aquest context va instituir el servei preciós dels «Missioners de la misericòrdia», preveres a qui el Papa donà un encàrrec especial.

Està clar que tots els cristians, i de manera sacramental tots els ministres, som portadors de la misericòrdia del Pare, i que mai cap de nosaltres no pot deixar passar l’oportunitat de ser ambaixadors del perdó de Déu. Però el Papa volgué que alguns dels nostres germans, podríem dir, s’especialitzessin en aquest servei, el convertissin en una crida, una missió. I així, escoltant aquesta veu particular, oferissin el seu temps i els seus dons a predicar insistentment sobre la misericòrdia, a acollir des de la més exquisida humanitat tota persona que la desitgi, a dedicar temps i bones actituds per oferir el sagrament de la reconciliació.

Avui amb alegria puc dir que a l’arxidiòcesi de Tarragona tenim quatre preveres que són «Missioners de la misericòrdia»: Mn. Jaume Gené (Altafulla) i el P. Ramon Olomí (Valls), que ja havien estat nomenats l’any 2016, i fa pocs dies vam rebre el nomenament signat pel papa Francesc de dos preveres més: Mn. Lluís Simón (Tarragona) i el P. Mario Buonanno (Santuari de la Mare de Déu de Loreto de Tarragona). A vosaltres quatre us demano que, oblidats de vosaltres mateixos, contempleu l’acció de Déu en cada germà, que estigueu a punt per a tothom, i que amb les vostres paraules i gestos mostreu únicament i exclusiva el gran signe de l’abraçada tendra del Pare.

I a l’estimat poble sant de Déu que peregrina a Tarragona, us demano que aprofiteu bé aquest regal del Sant Pare. Siguem conscients que aquests germans nostres han rebut una gràcia especial. Adrecem-nos a ells sabent que pel seu mitjà és Déu qui ens consola, qui s’aproxima a nosaltres, qui ens brinda la paraula escaient per a la nostra santedat. Així, cadascú des del seu lloc crearem comunitats vives i evangelitzadores, capaces d’engrescar en el seguiment del Mestre.

Ben vostre,