Data: 13 de novembre de 2022

Avui l´Església celebra la VI Jornada Mundial dels Pobres. El lema del missatge d’aquest any és: «Jesucrist es va fer pobre per vosaltres (cf. 2Co 8,9)». Tal com ens diu el papa Francesc, aquesta Jornada pot ser una oportunitat per «ajudar-nos a meditar sobre el nostre estil de vida i sobre tantes pobreses del món present» (n.1).

Per això, el Papa ens convida a reflexionar sobre un preciós text de l’apòstol sant Pau als cristians de Corint (2Co 8,1-9,15). L’apòstol, en una visita a Jerusalem, es troba amb Pere, Jaume i Joan. Aquests li expliquen que la comunitat cristiana de Jerusalem passa per greus dificultats econòmiques.

Sant Pau, sense pensar-s’ho dues vegades, decideix organitzar una col·lecta a Corint a favor dels seus germans de Jerusalem. Cada diumenge recullen el que han aconseguit estalviar durant la setmana i ho donen de cor als més necessitats de Jerusalem.

Tot i això, a mesura que passa el temps la generositat disminueix. És per això que sant Pau decideix escriure de nou als corintis per animar-los a continuar compartint els seus béns amb els més pobres. L’apòstol els demana que es fixin en l’estil de vida de Jesús. Ell ho va donar tot. Ell va regalar el seu amor immens, la seva riquesa il·limitada, a tots els éssers humans, especialment als més necessitats. Com ens diu l’evangelista Lluc, Déu ha enviat Jesús a ser bona notícia per als pobres, a alliberar els captius i a posar en llibertat els oprimits (cf. Lc 4,18).

Sant Pau ens convida a ser solidaris amb els necessitats. En aquest sentit, hi afegeix una observació important. Compartir els nostres béns amb els germans és un signe d’amor. És per això que ens diu: «Que cadascú doni allò que de cor ha decidit, no de mala gana ni per força, perquè Déu estima el qui dona amb alegria» (2Co 9,7).

Quan acollim al nostre cor el missatge de l’Evangeli descobrim que el pobre ocupa un lloc especial al cor de Déu. Déu es commou davant de les injustícies i escolta el lament dels més vulnerables. Tant de bo que la meditació atenta de la Paraula de Déu ens animi a posar els pobres al centre de la nostra vida.

Els pobres ens evangelitzen, perquè ens ajuden a afrontar les nostres pors i misèries i a adonar-nos del que realment és essencial a la vida: l’amor veritable i gratuït (cf. n.8). Sapiguem acostar-nos a ells amb respecte i prudència.

Benvolguts germans i germanes, demanem al Senyor que la celebració d’aquesta Jornada Mundial dels Pobres ens estimuli a crear comunitats on els darrers siguin els primers. Que Santa Maria, mare dels pobres, ens ensenyi a estar al costat dels crucificats del nostre món.