Data: 3 de setembre de 2023

Estimats germans:

Actualment vivim un canvi d’època: estem anant d’un cristianisme cultural (o sociològic) a un cristianisme d’elecció i convicció. Això exigeix que l’evangelització sigui més personalitzada. No podem continuar pensant en termes de masses, sinó de persones.

L’anunci de l’Evangeli requereix asseure’s a escoltar l’altre, amb paciència i atenció. És necessari atendre cada persona en la situació concreta en què es troba, sense prejutjar-la. No ens podem situar davant dels altres jutjant i condemnant, sinó amb respecte, obertura de mires i empatia. El primer és estimar aquests homes i dones quan s’acosten a nosaltres, acollir-los amb tendresa i afecte. No s’evangelitza si no s’estima.

El desenvolupament de les xarxes socials i dels mons virtuals no afavoreix les relacions humanes sòlides. En el món digital l’altre és cada cop menys present. Com diu el filòsof Byung-Chul Han, “l’altre com a misteri, l’altre com a mirada, l’altre com a veu desapareix”. La comunicació digital elimina el rostre, la mirada, la presència física i, així, accelera la desaparició de l’altre. Davant d’aquest domini de les xarxes socials i allò virtual, que ens aïllen de l’entorn, el papa Francesc reclama a “Fratellitutti” la importància de la trobada amb l’altre, de l’escolta i l’acollida: “de vegades la velocitat del món modern, allò frenètic ens impedeix escoltar bé el que diu una altra persona” (núm. 48).

Cal que els cristians siguem homes i dones que escolten. Com va escriure el papa Francesc, “necessitem exercitar-nos en l’art d’escoltar, que és més que sentir. Primer que res, en la comunicació amb l’altre, és la capacitat del cor que fa possible la proximitat, sense la qual no hi ha un veritable trobament espiritual. L’escolta ens ajuda a trobar el gest i la paraula oportuna que ens desinstal·la de la tranquil·la condició d’espectadors” (EG 171). Només a partir d’aquesta escolta respectuosa i compassiva es poden trobar els camins per proposar a les persones Jesucrist como a font de llum i de vida. Els cristians tenim la convicció que Crist i l’Evangeli són la resposta a les recerques més profundes de les persones. Hem de proposar amb audàcia la bona nova de Jesucrist, però “amb suavitat i respecte” (1 Pe 3, 16), després d’haver escoltat amb paciència les inquietuds, les preguntes i els afanys de l’altre.

(De la conferència “L’enviament missioner en un món líquid” pronunciada a Solsona, 12-6-2023)