Data: 25 de juliol de 2021

Aquest diumenge celebrem la festa de Sant Jaume Apòstol, el primer a confessar la seva fe amb el martiri. És any jubilar per coincidir la festa en diumenge. Se celebra també, per primera vegada, la Jornada Mundial dels Avis i de la Gent Gran, una iniciativa del papa Francesc que reviurem d’ara endavant cada quart diumenge de juliol, en la proximitat de la celebració litúrgica de sant Joaquim i santa Anna, pares de la Mare de Déu i avis de Jesús, que, com sabeu, s’escau el 26 de juliol.

El papa Francesc va anunciar la convocatòria d’aquesta jornada després del res de l’àngelus del diumenge 31 de gener d’enguany. El Sant Pare ha manifestat la seva preocupació per la gent gran des de l’inici del seu pontificat. El Papa ha denunciat reiteradament l’exclusió que pateixen les persones grans en la societat actual. I ho expressa amb claredat i contundència quan diu que «un poble que no custodia els avis, un poble que no respecta els avis, no té futur, perquè no té memòria; és un poble que ha perdut la memòria.» (Missa a la capella de Santa Marta, 19 de novembre de 2013) .

El lema escollit per a aquesta primera celebració de la Jornada dedicada a la gent gran és «Jo soc amb tu dia rere dia», inspirat en l’Evangeli (cf. Mt 28,20), molt adient per expressar la proximitat del Senyor i de l’Església a la vida de cada persona gran, especialment en aquests moments difícils de pandèmia.

«Jo soc amb tu dia rere dia» és una promesa de proximitat i esperança perquè les persones joves i les persones grans puguin comunicar-se mútuament. No només els joves són cridats a ser presents en la vida de la gent gran, sinó que la gent gran té una important missió d’evangelització, d’anunci, de pregària i de guia dels joves en la fe i en la vida. Ells, amb anys de vida a les seves esquenes, saben prou bé allò que és realment important en la vida.

Molts avis han estat la porta per la qual molts infants i joves han accedit a l’encontre amb Déu. Ells han esdevingut els veritables catequistes dels seus nets. Així ho va expressar el papa Francesc quan va dir que la gent gran era la veritable baula per a la transmissió de la fe cristiana entre les diverses generacions (cf. Angelus, 31 de gener de 2021).

Benvolguts germans i germanes, en ocasió d’aquesta primera jornada eclesial dedicada a la gent gran, us convido a cuidar les persones grans, perquè, com ha dit el Sant Pare: «sovint els avis són oblidats i nosaltres oblidem aquesta riquesa de custodiar les arrels i transmetre-les.» (Angelus, 31 de gener de 2021). Des de mitjan mes de juny passat, el dicasteri romà per als Laics, la Família i la Vida ha anat proposant diverses iniciatives que les comunitats cristianes poden realitzar per tal d’honorar les persones grans. Ara que gaudim de més temps lliure per les vacances, cuidem la gent gran i deixem que ens transmetin el seu valuós llegat. Aprofito aquesta ocasió per desitjar-vos un bon estiu.