Data: 19 de setembre de 2021

En la carta anterior vaig tractar de la fe com d’una clau per avançar en la vida. Avui tractaré sobre una altra virtut teologal.

L’esperança és una altra de les claus que necessitem per viure. Com a éssers humans ens passem tota la vida esperanti desitjant, perquè sempre van units esperança i desig. Quan som petits desitgem i esperem ser grans, quan som grans desitgem i esperem que la nostra situació millori, quan ens trobem en dificultat esperem que tot passi i torni a ser com abans.  Els pares  desitgen i esperen que els fills creixin i arribin a ser  homes i dones de profit, els fills esperen fer-se un lloc a una societat sovint tancada, competitiva, excloent, i arribar a prendre les seves pròpies decisions, i realitzar-se com a persones.

Aquestes però, tot i ser esperances bones, no són la veritable esperança. Perquè aquestes arribaran ono, i en canvi  la veritable esperança, la que es fonamenta en la fe i caminacap a l’amor, aquesta no defrauda. Aquesta és l’esperança de la que Sant Pau ens diu que  “L’esperança no enganya, perquè Déu, donant-nos l’Esperit Sant, ha vessat el seu amor en els nostres cors” (Rm 5, 5).

El Papa Francesc deia a una Audiència General el mes de febrer de 2017 : “L’esperança cristiana és sòlida, per això no defrauda. No es basa enel que fem o siguem, ni tampoc en el que creem. El seu fonament, és a dir el fonament de l’esperança cristiana, és el més fidel i segur que hi ha, l’amor que Déu nodreix per cada un de nosaltres. És fàcil dir: Déu ens estima; tots ho diem. Però penseu una mica: Cada un de nosaltres és capaç de dir: “Estic segur que Déu m’estima”? No és tan fàcil dir-ho, però és veritat. És un bon exercici aquest de dir-se a un mateix: Déu m’estima. Aquesta és l’arrel de la nostra seguretat, l’arrel de l’esperança.”

Un escriptor francès, convertit al catolicisme, de principis de segle XX, Charles Péguy,va escriure un poema a l’esperança. En aquest poema diu  que les tres virtuts, la fe, l’esperança i la caritat, són  tres germanes que van sempre juntes agafades de la ma. L´esperança és com la germana petita, i és com una nena que va al mig de les altres dues, i agafades de la ma és la que les fa avançar, i caminen les tres juntes.

Quanta manca d’esperança hi ha en els cors delshomes i dones del nostre temps! Fins i tot en els cristians !  I quin poc encert tenim en buscar la veritable esperança, la que es fonamenta en l’amor, com diu el Papa Francesc. Perquè l’esperança és també una clau fonamental, sí, és el motor que ens fa caminar, juntament amb la fe i amb l’amor.